BIST 10.048
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.433,43
HABER /  GÜNCEL

Vietnam ve ABD'nin turuncu madde işbirliği

Vietnam ve ABD, savaş sırasında Amerikan ordusu tarafından kullanılan ve ülkede hala kalıntıları bulunan turuncu maddenin temizlenmesi için ortak çalışma yürütecek.

Abone ol

Vietnam, Amerika Birleşik Devletleri ile ülkede kalan turuncu madde kalıntılarının temizlenmesi için ortak operasyon yapacak.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından Vietnam savaşı sırasında kullanılan turuncu madde ile bitki örtüsünün yok edilmesi ve böylelikle komünist savaşçıların yerinin belirlenmesi hedefleniyordu.

Savaşın bitmesinden 35 yıl sonra, ülkede maddenin kalıntıları bulunmaya devam ediyor.

Turuncu madde içerisinde bulunan dioksinin kanser ve doğumdan gelen özürlere neden olduğu düşünülüyor.

Ortak operasyon çerçevesinde tespit edilen, yoğun kalıntı bulunan üç bölgeden biri de, eskiden Amerikan askeri üssünün bulunduğu Da Nang havaalanının çevresi.

BBC mubabiri Rachel Harvey, ortak temizlik girişiminin bu bölgeden başlayacağını aktarıyor.

Harvey, önce Vietnamlı bir ekibin bölgede patlamamış mühimmat olup olmadığını kontrol edeceğini, Amerikalı ekibin daha sonra topraktan dioksinin temizlenmesi çalışmalarına katılacağını anlatıyor.

Harvey, konunun uzun süredir Amerika Birleşik Devletleri ile Vietnam'ın ilişkilerinde gerilime yol açtığını da aktarıyor.

Çin'in yükselen gücüne ilişkin ortak kaygıların iki ülkeyi birbirine yakınlaştırdığını ifade eden Harvey, temizlik operasyonunun da bu yönde atılan önemli bir adım olduğunu kaydediyor.