BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ZAMANAŞIMI cinayeti!

Dava uzadı, hapisten çıktı. Anafartaları bombaladı. Şimdi zamanaşımından serbest

Abone ol

Yargıdaki “zamanaşımı gerçeği” aynı gün yaşanan çarpıcı bir olayla tescillendi.

Ankara Anafartalar Çarşısı’nda 9 kişinin öldüğü patlamayı gerçekleştiren canlı bomba Güven Akkuş’un da aralarında bulunduğu 47 kişinin 11 yıldır yargılandığı 1 Mayıs davası dün "zaman aşımı"ndan düşerek sonuçlandı.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Akkuş’un da aralarında bulunduğu 47 sanık hakkında 10 yıllık zamanaşımı süresini göz önüne alarak davanın zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verdi.

1998'DE YİNE ZAMAN AŞIMINDAN HAPİSTEN ÇIKTI

Kadıköy’de 1996 yılında 3 kişinin ölümü, 33 güvenlik görevlisinin de yaralanmasıyla sonuçlanan 1 Mayıs mitingine ilişkin açılan dava 11 yıldır adliyelere binen fazla iş yükü nedeniyle bir türlü karara bağlanamıyordu. Normal koşullarda 2 yıl sürmesi beklenen dava, sanıkların fazla olması ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi nedeniyle uzadıkça uzadı.

Dava normal seyrinde sonuçlanmayınca yasadışı Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) örgütüne üye olmaktan 1 Mayıs Davası kapsamında gözaltına alınan ve DGM’de yargılanarak hapse konulan Güven Akkuş, 2 yıl sonra, yani 23 Ocak 1998 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Cezaevindeyken PKK’lılarla tanışınca örgüt değiştiren Akkuş, tahliye olur olmaz da yasa dışı yollardan Hollanda’ya gitti. Hollanda’nın Eindhoven kenti yakınlarındaki Liempde Köyü’nde kurulan PKK’nın kampında 3 yıl eğitim gören Akkuş, birkaç Avrupa ülkesini gezdikten sonra Türkiye’ye döndü. 

HAPİSTEN ÇIKTI, 9 CAN DAHA ALDI 

Akkuş, Türkiye’ye dönüp 22 Mayıs’ta Ankara Anafartalar Çarşısı’nda canlı bomba saldırısında bulunup 9 vatandaşın ölümüne neden olurken bile hakkında 11 yıl önce açılan dava hâlâ sürüyordu. Akkuş, yasadışı örgüte üye olmak ve molotof kokteyli atma olaylarına karışmaktan davanın açıldığı dönemde yürürlükte olan eski TCK’ya göre 30 yıla kadar ağır hapis cezasıyla yargılanıyordu. Dava normal seyretse ve 2 yılda sonuçlansaydı 22 Mayıs’ta Ankara’da 9 vatandaşın ölümüne neden olan canlı bomba Güven Akkuş, hapiste cezasını çekiyor olacağı için o kanlı eylemi yapamayacaktı.