BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Cep telefonu çılgınlığı

Türkler bu konuda tam bir çılgın. Ayda 1 milyon cep telefonu satılıyor.

Abone ol

Türkiye'de, ayda 1 milyonun üzerinde cep telefonu satıldığı bildirildi. Teleses'in Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, dünya nüfusunun 6 milyar 634 milyon olduğunu hatırlatırken, bu yılın Kasım ayı sonu itibariyle dünyadaki cep telefonu abone sayısının da 3,3 milyar ile dünya nüfusunun yarısına ulaştığını kaydetti.

70 milyonluk nüfusa karşılık 60 milyon cep telefonu abonesi bulunduğunu ifade eden Uzelli, “Türkiye, bu abone sayısı ile dünya cep telefonu pazarında çok önemli bir konuma sahip” dedi. Geçen yıl Türkiye'de iletişim sektörünün yüzde 7 büyüdüğüne dikkat çeken Uzelli, “Bu oran cep telefonunda yüzde 40 oldu” diye konuştu.

TÜRKİYE ÖNEMLİ PAZAR

Türkiye'de yıllık satış miktarının ise ortalama 10 milyonun üzerinde olduğunu belirten Uzelli, Türkiye'nin bu satış rakamları nedeniyle üreticiler için çok önemli bir pazar haline geldiğini bildirdi. 2006 sonu itibariyle dünyada 725 milyon cep telefonu satıldığını belirten Uzelli, bir önceki yıla göre yüzde 29'luk bir büyüme olduğunu ve bu performansı, cep telefonu sektörünü dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri haline getirdiğini kaydetti.

Piyasa 2010'da doyacak

Türkiye'de şu anda cep telefonlarının penetrasyon (nüfusa göre telefon sahipliği) oranının yüzde 75'ler seviyesinde olduğunu belirten Uzelli, “Benim tahminime göre, Türkiye pazarı yüzde 110 yaygınlık oranıyla, 2010'dan itibaren doyum noktasına ulaşacak” görüşünü dile getirdi. Bu tarihten itibaren cep telefonlarında yeni bir sürecin yaşanmaya başlanacağına işaret eden Uzelli, bu sürecin de yeni kuşak mobil iletişim teknolojisi 3G ve 4G olduğunu bildirdi. Uzelli, bu teknolojilerin doymuş pazarın yeniden canlanmasını sağlayacağını ve kullanıcıları, bu yeni teknolojilere adapte olma konusunda ikna edeceğini kaydetti. Uzelli, “Bu yeni bir heyecan ve yeni bir sürecin başlangıcıdır” dedi.