BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  MEDYA

Zaman yazarlarından paket yorumları

Kulislerde en çok merak edilenlerden biri de Zaman gazetesi yazarlarının bir süredir oldukça gerilimli oldukları Hükümetin demokratikleşme paketini nasıl yorumlayacaklarıydı.

Abone ol

GAZETECİLER.COM - Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı demokratikleşme paketini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da açıkladı. Kulislerde en çok merak edilenlerden biri de Zaman gazetesi yazarlarının bir süredir oldukça gerilimli oldukları Hükümetin demokratikleşme paketini nasıl yorumlayacaklarıydı.

İşte Zaman yazarlarından demokratikleşme paketi yazıları:

EKREM DUMANLI:  Demokratik reformlara devam

Dün Başbakan Erdoğan ‘Demokratikleşme Paketi’ni kamuoyuyla paylaştı. Yaklaşık bir saat süren basın toplantısını canlı yayın aracılığıyla Türkiye izledi. Aylardır merakla beklenen pakette hemen her kesimi ilgilendiren bir kısım reformlar yer almakta. Ancak, pek çok meselede olduğu gibi, paket etrafında yoğun bir tartışma yaşanacağı âşikâr.

ABDÜLHAMİT BİLİCİ: AK Parti’nin en büyük hizmeti

Dünya liderlerinin bir araya geldiği New York’taki BM Zirvesi’nde ülkemizi temsil eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e iş dünyası, medya ve siyasi çevrelerden en çok yöneltilen üç soru vardı. Bu sorular, Türkiye’nin son dönemdeki gidişatı ve dünyada nasıl algılandığıyla ilgili önemli ipuçları taşıyordu.

BÜLENT KORUCU: Paketin dolu tarafları

Uzun bir bekleyişten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı. Devletten özgürlük ve haklar zemininde alacağımızın çoğu hâlâ duruyor. Ama bu koparabildiklerimizi kıymetsizleştirmiyor. Aynı şekilde daha fazlanın peşine düşmek de nankörlük ya da oyunbozanlık değil. Kazanımları değerlendirmek ve vakit geçirmeden yeni mücadelenin fitilini ateşlemek birbiriyle çelişmiyor.

MÜMTAZER TÜRKÖNE: Zafer anıtını nereye dikelim?

Umulanın ve beklenilenin çok üzerinde bir paket açıklandı. Yer isimlerinin iadesi, Nevşehir'deki üniversiteye Hacı Bektaş adının verilmesi, nefret suçlarına cezanın artırılması gibi yenilikler beklenebilecek düzenlemelerdi. Çıtanın ulaştığı yüksekliği gösteren, umulanın ötesindeki radikal adımları üç başlıkta sıralamak mümkün: Birincisi... ..

ŞAHİN ALPAY: Evet! Ama yetmez…

Stratejik (uzun vadeli) anlamda insanlığın ve bunun bir parçası olarak Türkiye’nin geleceğine iyimserlikle bakan bir anlayışa sahibim. Bu iyimserliğimin temelinde, eleştirel akla, yani insanların akıllarını kullanarak yaptıkları yanlışları düzeltme yeteneğine güvenim var.

İHSAN DAĞI: Demokrasi varsa doğruya doğru, eğriye eğri

Demokratikleşme paketinin içeriği önemli ama daha önemlisi toplumun ‘demokratikleşme talebi'nin hükümet tarafından anlaşılmış olması. Demek ki hükümet mesajı almış, demokratikleşme ihtiyacının farkına varmış. Elbette pakette eksikler var; ancak bu, olanları görmezden gelmemizi gerektirmez.

LEYLA İPEKÇİ: Paketlerin ruhumuza etkisi...

Evet, her şeye geç kalıyoruz bu ülkede. Anadilde eğitime, ayrımcılığın ve nefret söyleminin suç olduğunu fark etmeye, serbestçe giyinmeye, özgürce ibadet etmeye... Bu doğal haklarımızı kullanamadığımız için binlerce kez mağdur edilmekten, hak ve adalet talep etmekten, mücadele verirken ise ısrarla hain işbirlikçi vesaire ilan edilip itibarsızlaştırılmaktan bitap düştük hep birlikte.
 


DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ TAMAMI

Demokratikleşme paketinin içinde neler var? Türban, Kürtçe, seçim barajı, andımız ve isimler... Demokratikleşme paketinin tamamı (tıklayın)

0.20131001085603.jpg

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ HABERLERİ