BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı Hakan Fidan'ı hayaliyle vurdu!

Korucu, Hakan Fidan'ın tezinde MİT'e yaptığı eleştirileri yazısına taşıdı ve yeni düzenlemeyi yerden yere vurdu!

Abone ol

Zaman gazetesi yazarı Bülent Korucu yeni MİT düzenlemesini eleştirdi ancak hedefinde Hakan Fidan vardı. Fidan'ın müsteşarlığa getirilmeden önce MİT yapılanması eleştirileri ve yapılması gerekenleri yazdığı tezini gündeme getirdi ve bugünkü durumu yerden yere vurdu.

Korucu yazısının sonunda ise MİT düzenlemesiyle birlikte Türkiye'nin şu an iç savaş halinde olan Suriye'ye benzeyeceğini iddia etti ki bu benzetmesi çok tepki çekecek.

HAKAN FİDAN'IN HAYALİ BU MUYDU?

"Hakan Fidan'ın hayalindeki MİT bu muydu?" diye soran Korucu şunları aktardı:

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) müsteşarı olduğunda teori ile pratiği meczedebilecek bir isim olarak heyecan uyandırmıştı. ‘Reform paketiyle geliyor’ haberleri yapılmıştı.

İstihbaratı çalıştığı yüksek lisans tezindeki “Dışarıdan ve bağımsız bir denetleme ve performans gözetimi geleneği, Türk sistemi için de başlatılmalıdır. Bu yalnızca, demokratik cumhuriyetin değil; güçlü ulusal güvenlik yapısının korunması için de gereklidir.” cümlelerinin altı bilhassa çiziliyordu.

Tahmin edebileceğiniz üzere Hakan Fidan’dan bahsediyorum. Yaklaşık 10 yıl önce kaleme alınan tezdeki eleştiriler bununla sınırlı değil. Fidan, MİT’in bir iç güvenlik örgütüne dönüştüğünü ve zamanın ihtiyaçlarını gidermekten çok uzak olduğunu anlatıyor ve “Eğer ayrı bir dış istihbarat örgütü olsaydı, Türk dış politikasının uygulanması ve oluşturulmasında daha başarılı olunurdu. İç tehditler, MİT’in birinci önceliğini güvenlik istihbaratına ağırlık vermesini gerektiriyor. O zaman dış politikada, politik, ekonomik, teknolojik istihbarat ve değerlendirme ne olacak? Türkiye’nin, dış, ekonomik ve askerî politikalarını formülize etmek (hatta bazen uygulamak) için, gerekli istihbaratı sağlayacak bir istihbarat teşkilatına ihtiyacı vardır. MİT’in güvenlikle birlikte dış/stratejik istihbarat da ürettiği düşünülür. Aslında, MİT, ABD’nin FBI, Britanya’nın M5’i gibi bir iç güvenlik istihbaratı haline dönüşmüştür. Bunlar genellikle kendi ülkeleri içinde operasyonlar düzenleyen kuruluşlardır.” diyor.

HAYAL KIRIKLIĞI! 

AK Partili iki milletvekilinin verdiği kanun teklifi tam bir hayal kırıklığı. Normal şartlarda yukarıdaki cümlelerin yazarının da aynı görüşte olması gerekir. Ama burası Türkiye, pek çok insanın koltuğa oturmadan önceki görüşleriyle sonrakiler pek uyuşmuyor. Neyse konumuz Hakan Fidan değil, Meclis’te apar topar kanunlaşması beklenen MİT yasa teklifi.

Meclis’e sunulan teklif, Fidan’ın da şikâyet ettiği iç güvenlik örgütü olma özelliğini artıracak. Dokunulmazlık zırhıyla birlikte ‘muhaberat’ diye ünlenen üçüncü dünya ülkeleri teşkilatlarından biri haline gelecek.

'TÜRKİYE SURİYE OLUR MU' DİYE KONUŞALIM

Bugüne kadar Türkiye Malezya olur mu, tartışmalarını geride bıraktık. Artık Suriye olur mu, riskini konuşma zamanı. 

BÜLENT KORUCU YAZILARI