BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.401,93
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'ı büyükanne kurtaracak

Yunanistan krizi atlatmak için Merkel'le buluştu..Merkel ”Yunanistan’ın Lehman gibi çökmesine izin veremeyiz” dedi.

Abone ol

Artık borcunu nasıl çevireceği değil, batıp batmayacağı konuşulan Yunanistan’ın nasıl ve kaç paraya kurtarılacağı tartışmalarının merkezi dün Almanya’nın başkenti Berlin’di. Uluslararası finans dünyasının iki duayeni, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Yunanistan’a ilişkin yardım paketi konusunda en çok ayak sürüyen Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ikna için dün Berlin’deydi. IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, gün boyu yaptıkları görüşmelerde durumun ciddi olduğunu, Yunanistan kurtarılmazsa Avrupa Birliği’nin para birimi euro’nun geleceğinin tehlikeye girdiğini vurguladı.

Yunanistan Lehman olamaz

Merkel, görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada ikna olmuşa benziyordu. Yunan paketiyle ilgili görüşmelerin bir an önce sonuçlanması gerektiğini söyleyen Alman politikacı, ”Yunanistan’ın Lehman gibi çökmesine izin veremeyiz” dedi. Kahn’ın Alman parlamenterlere yardımın üç yılda 100-120 milyar euro‘ya çıkabileceğini söylemesi, panik dalgasını yatıştırdı.
Alman milletvekili Jürgen Trittin, Kahn ile toplantıdan sonra gazetecilere IMF Başkanı’nın bugüne kadar eşi görülmemiş rakamları telaffuz ettiğini söyledi. Ancak Kahn, daha sonra içeride yaptığı konuşmasının tam metni elinde olmadığı için yorum yapamayacağını söyledi. Kahn güveni yeniden tesis etmenin çok önemli olduğunu belirtirken, “Eğer hızlı ilerlenirse sorunun çözüleceğine güveniyorum. Ancak bunu Yunanistan’da düzeltmezsek AB açısından birçok sonucu olur” diyerek, tehlikenin yayılma riski taşıdığını doğruladı.

Elinde
Yunanistan dosyasıyla Berlin’de bulunan bir başka önemli isim de Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’ydi. Trichet, “Müzakerelerin birkaç gün içinde bitebileceği tahmin ediliyor. Bu müzakerelerin çok iyi sonuçlanacağını düşünüyorum. Bu bize ve Yunan hükümetine bağlı” diye konuştu.

S&P BU KEZ İSPANYA’YI VURDU

Önceki gün Yunanistan ve Portekiz’in notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), dün akşam da İspanya’nın notunu AA+’dan AA’ya indirdi. Ülkenin görünümünü ise not indirimlerinin sürebileceği anlamına gelen “negatif” olarak açıkladı.
Not açıklamasında İspanya’da ekonomik büyümenin bir süre daha baskı altında kalacağı ve bunun da bütçe dengelerini olumsuz etkileyeceği belirtildi. Haberin ardından euro dolar karşısında bir kez daha son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. İspanya’nın gösterge borsa endeksi IBEX de yüzde 3 kayıpla kapandı. Konuyla ilgili açıklama yapan S&P analisti Javier Cantavella Nadal, not indirimine rağmen, “İspanya’nın borç yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyeti hala yüksek ve değişmedi” dedi.

Kurumun analistlerinden Marko Mrnsik ise İspanya’nın bütçe açığı hedefini yıl sonunda yerine getirmesi beklentisi içinde olduğunu, İspanya ile Portekiz ve Yunanistan arasında büyük fark olduğuna vurgu yaptı.
İspanya, 2009 sonunda yüzde 11.2’ye çıkan bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranını bu yılın sonuna kadar yüzde 9.8’e indirmeyi hedefliyor.

Almanya seçimleri yardım kararının kilidi

9 Mayıs’ta yerel seçimler için sandığa gidecek olan Almanya’da hükümet, Yunanistan’ın tüm şımarıklıklarını sineye çekiyormuş görüntüsü vermekten kaçınıyor. Fakat aynı zamanda Almanya, Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi durumunda en çok zararı görecek ülkelerden.

Chavez’e bile güven daha fazla

Önceki gün Standard & Poor’s’un döviz cinsi kredi notunu üç basamak birden kırdığı Yunanistan’ın yatırımcılar gözünde itibarı yok.
Dün Yunanistan’ın beş yıllık tahvillerini borç ödeyememe riskine karşı sigortalamanın bedeli (CDS) ilk kez 911.6 baz puan oldu. Bu seviye, özel sektörün elindeki şirketleri aklına esince kamulaştıran, yabancı sermaye hakkında sürekli olumsuz konuşan Hugo Chavez’in yönettiği Venezüella’dan bile yüksek. Dün, Yunanistan ile Almanya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin getiri farkı da bir ara 1000 puanın üzerine çıktı.

Getiri farkı, IMF’in yardım paketinin miktarının önceden açıklanan 45 milyar euro‘nun çok üstüne çıkabileceği açıklamalarının ardından 753 puana kadar çekildi. Yunan piyasalarında dün tek yükseliş hisse senetlerindeydi. Atina Borsası yüzde 0,63 primle kapandı. Nedeni Yunan sermaye piyasalarını düzenleyen kurumun, borsada iki ay boyunca açığa satışı yasaklamasıydı.