BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.507,87
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da kitlesel grevlere devam

Yunanistan hükümetinin kamu sektöründe çalışan binlerce kişiyi işten çıkarma planlarına karşı haftabaşında başlayan greve bugün doktorlar ve çöpçüler de katılıyor.

Abone ol

Yunanistan hükümetinin kamu sektöründe binlerce kişiyi işten çıkarma planlarını protesto amacıyla haftabaşında başlatılan greve katılım artıyor.

Haftasonuna dek sürmesi beklenen greve bugün doktorlar ve çöpçüler de destek vermeye başladı.

Haftabaşında ilk olarak devlet okullarındaki öğretmenler ve üniversitelerdeki öğretim görevlileri

Yunanistan'ın başlıca kamu sendikası iki günlük grev çağrısı yaparken, özel sektörde de kısmi bir grev planlanıyor.

Grevlerin ülke geneline yayıldığı belirtiliyor.

Atina hükümeti, 25 bin kamu çalışanını daha düşük maaşla farklı pozisyonlara kaydırmayı, 2015 yılına kadar da içlerinden 15 bin kişinin işine son vermeyi planlıyor.

İşten çıkarmalar, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'den oluşan troykanın, Yunanistan'a verdiği kredinin 1,3 milyar euroluk dilimini serbest bırakmak için öne sürdüğü koşullar arasında yer alıyor.

Şimdiye dek 240 milyar euro değerinde iki kurtarma paketi verilen Yunanistan'ın, 10 milyar euroluk bir açığı bulunuyor.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, bütçe açığının kısa süre içinde kapatılacağı ve Yunanistan'ın altı yıl içinde, krizden önceki ekonomik görünümüne kavuşacağını söylüyor.

Bununla beraber BBC'nin Atina'daki muhabiri Mark Lowen, bu iyimser havanın Yunanistan sokaklarına yansımadığına, işsizlik oranlarının artmakta olduğuna ve ekonomik büyümeye dair bir işaret alınamadığına dikkat çekiyor.