BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Krizin çözülmesi için daha kararlı hareket edilmeli

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, BM’ye üye ülkelerin “Suriye’deki krizi çözmek için daha kararlı şekilde hareket etmeleri” gerektiğini söyled...

Abone ol

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, BM’ye üye ülkelerin “Suriye’deki krizi çözmek için daha kararlı şekilde hareket etmeleri” gerektiğini söyledi.
68. BM Genel Kurulu açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban, Kurul’a, BM müfettişlerinin Suriye’deki kimyasal silah kullanımına yönelik kendisine sunduğu rapor hakkında bilgi verdi. Toplanan kan ve diğer biyomedikal örnekler üzerinde yapılan sarin testlerinden pozitif sonuç çıktığını bildiren Ban, çevreden alınan örneklerin de sarin gazından etkilendiğinin anlaşıldığını belirtti. “BM müfettişlerinin Suriye’de kimyasal silahlar kullanıldığını kesin surette ve objektif bir şekilde onayladığını” söyleyen Ban, bunun bir savaş suçu olduğunu ve 1925 protokolü ile uluslararası hukukun diğer örf ve adet kurallarını ihlal ettiğini dile getirerek, “Herkesin bu saldırıyı kınamada bana katılacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, “Bu durum, ülkedeki sorunun çözülmesi ve Suriye halkının çektiği acıların sona ermesi için daha kararlı bir şekilde hareket edilmesi gerektiğine yönelik bir uyarı işareti olmalı” dedi.
Ban, BM müfettişlerinin yalnızca kimyasal silahların kullanılıp kullanılmadığını araştırdığını fakat kim tarafından kullanıldığına yönelik herhangi bir çalışma yürütmekle görevli olmadıklarını söyledi. Ban ayrıca, BM müfettişlerinin son raporunu tamamlamadan önce Halep çevresindeki Han el-Assal bölgesi ve incelenmeyi bekleyen diğer inandırıcı iddialar üzerindeki çalışmalarını tamamlamak üzere en mümkün zamanda Suriye’ye geri döneceğini bildirdi. Ban, bunun mümkün olmasında BM’ye üye ülkelerin de desteğini beklediğini dile getirdi.
Ülkeye silah akışının durdurulması çağrısında da bulunan Ban, bunun yalnızca ülkedeki vahşeti körüklediğini ifade etti. Ban, “Üye ülkelere, Suriye’deki insan hakları ihlallerini engellemek için neler yapılabileceğini değerlendirmeleri çağrısında bulunuyorum. Ülkedeki çatışmaların başlangıcından beri uluslararası suçları işleyenlerin adalet karşısına çıkartılması için sağlam bir çaba sarf etmesi gerekiyor” diye konuştu.
BM Genel Sekreteri ayrıca diplomatik görüşmelerin hızlanmasını ve bir an önce bir barış konferansının başlatılabilmesini umduğunu dile getirdi.
Ülkedeki sivil savaş nedeniyle ortaya çıkan insanlık krizine finansman sağlanmasında oluşan açığın kapatılması için de çağrıda bulunan Ban, özellikle Lübnan’daki mültecilere yapılan gıda yardımında azalmayla karşı karşıya kalınabileceği konusunda uyarıda bulundu.
BM’ye bağlı insani yardım kuruluşları ve ortaklarının ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden BM Genel Sekreteri, bu çabalar sayesinde Suriye’de 10 milyondan fazla kişinin temiz suya erişebildiğini kaydetti. Ban ayrıca her ay hem hükümet hem muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerde ayda 2,4 milyon kişiye yemek ulaştırıldığını ve 2 milyondan fazla çocuğun da aşılandığını ancak bunların bile yetersiz kaldığını vurgulayarak, ülkedeki krizin derinleşmesiyle birlikte ihtiyaçların da arttığına işaret etti.
Suriye ve komşu ülkeleri için gerekli olan 4,4 milyar dolarlık bütçenin yalnızca yüzde 40’ının toplanabildiğini söyleyen Ban, “Bütün hükümetlere, diğer acil durumlara yönelik verdikleri sözleri yerine getirirken, bu emsalsiz krizi karşılayabilmemiz için de yardımcı olmaları çağrısında bulunuyorum” dedi.
(İHA)