BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  MEDYA

Suriye uçağını 15 gün önce neden düşürmedik?

Düşürülen Suriye helipkoteri Türkiye'nin savaş istediğine mi işaret ediyor? Yeni Şafak yazarına göre öyle değil.

Abone ol

Suriye helikopterinin Türk sınırını ihlal etmesinden sonra vurulması ile ilgili ilginç bir bilgi Yeni Şafak gazetesinden geldi. Abdülkadir Selvi, köşesinde, Helikopterin Türkiye savaş istediği için vurulmadığını, eğer savaş istiyor olsaydı Türkiye'nin 15 gün önce Suriye Arap Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağını sınırı ihlal etti diyerek vurabileceğini ama bunu yapmadığını yazdı.

İşte Selvi'nin köşesinde dile getirdiği o müthiş iddia:

TÜRKİYE'YE SIĞINMAK MI İSTİYORDU

"Helikopterin düşürüldüğü andan itibaren akıllara takılan soru şu? Neden şimdi?

Üzerinde ağırlıklı durulan görüş, kimyasalla ilgili gelişmeden dolayı güç kazandığını düşünen Suriye yönetimi Türkiye'yi test ediyor.

Helikopterin düşmesinden sonra bazı yayın organları, 'Türkiye'ye sığınmak istiyor olabilirler' şeklindeki haberlere yer verdiler.

Genelkurmay ve Dışişleri bu görüşü paylaşmıyor. Türkiye'ye sığınmak isteyen helikopterin tehdit olacak şekilde yüksek irtifadan değil, alçak irtifadan ve tehlike oluşturmadan uçacağı belirtiliyor.

Bu bir.

KARA KUTU BULUNUNCA NELER KONUŞULDUĞU ANLAŞILIR

İkincisi ise, uluslararası sistem aracılığıyla telsizle ve belirli aralıklarla iki kez yapılan sesli uyarı karşısında sığınma isteğini iletebilirdi deniliyor. Bu yönde kaydedilmiş hiçbir konuşma yok. Zaten Rus tipi helikopterin kara kutusu bulunduğu için bunun incelemesi sonucunda nelerin konuşulduğu ortaya çıkacak.

Üçüncüsü ise uçaklarımız yaptığı önleme uçuşları sırasında bu yönde bir işaret verseydi, uçaklarımız inişe zorlar ama vurmazdı.

VURMAZDI DİYORUM ÇÜNKÜ

Vurmazdı diyorum çünkü paylaşacağım yeni bilgiler var.

Suriye'nin F4 keşif uçağımızı düşürdüğü 22 Haziran 2012 tarihinden bu yana angajman kurallarını zorlayan hatta sınırımıza paralel uçan helikopterler, uyarıldıktan bir süre sonra sınırımızı terk etmişler.

Bu Türkiye'nin helikopter düşürme meraklısı olmadığını ortaya koyuyor.

Suriye, test uçuşunda, silahsız ve denize paralel uçan Keşif uçağımızı düşürürken, aşamalı uyarı sistemine müracaat etmemiş, ayrıca uçağımız Türkiye'nin karasularında düşürülmüştü.

Suriye helikopteri ise uyarılara rağmen Türk hava sahasında uçma ısrarını sürdürdüğü sırada vuruldu.

Suriye uçağımızı düşürüp, 2 pilotumuz şehit olduğunda bizdeki, 'Esed basını', Suriye matbuatından daha sıkı bir şekilde bu ülkeyi savundu. Bir kez olsun Türkiye'nin uçağını neden düşürdünüz, iki evladımızı neden şehit ettiniz demedi. Şimdi çıkmış Türkiye'yi savaş meraklısı olmakla suçluyorlar. Türkiye'nin helikopter düşürme meraklısı olmadığına bir örnek.

Olay 15 gün önce cereyan etti.

VURMA MERAKLISI OLSAK...

Hem de bu kez bir Suriye savaş uçağı angajman kurallarını deldi, hatta bir süre sınırımıza paralel uçtu. Yine sıralı ikaz sistemleri kullanıldı, F-16'larımız önleme uçuşu yaptı. Savaş uçağının kuyruğu sınırımızı geçince, son kez uyarıldı. Bunun üzerine uçak, Suriye hava sahasına dönüş yaptı.

Biz vurma meraklısı olsak, 15 gün önce Suriye'nin bir savaş uçağını düşürürdük, kimyasal belasıyla boğuşan Suriye sesini bile çıkaramazdı.


Selvi'nin yazısının tamamını okuyabilirsiniz.