BIST 10.911
DOLAR 32,20
EURO 34,96
ALTIN 2.502,54
HABER /  POLİTİKA

Yüksek yargısız, askersiz 23 Nisan

TBMM Başkan Şahin'in yüksek yargıyı hedef alan sözleri 90'ıncı Kuruluş yıldönümü için verilen resepsiyona yansıdı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-TBMM'nin 90. Kuruluş Yıldönümü resepsiyonu yüksek yargısız ve askersiz yapıldı. Geçtiğimiz yıl resepsiyonda hazır bulunan yüksek yargı organlarının başkanları bu yıl katılmadı.

Yargı organlarının başkanlarının katılmaması Şahin’in Meclis’in kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmaya bağlandı.

ŞAHİN PROTESTOSU MU?

Şahin bugün yaptığı konuşmada Anayasa değişikliğine karşı çıkan yargıyı ima ederek, "Meclisimizin yasama yetkisine yönelik söz ve tutumlar, demokratik sistemimizi ayakta tutan ve ahenk içerisinde çalışması arzu edilen güçler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmaz. Meclisimizin milletten aldığı yasama yetkisine herkesin ve tüm kurumların gereken saygıyı gösterme konusunda daha özenli davranacaklarına inanıyorum" demişti.

ASKER DE YOK

BDP’nin Meclis’e girmesinden sonra ABD Başkanı Obama’nın dışında Meclis’e gelmeme geleneğini asker bu yıl da bozmadı. Resepsiyona tek bir askeri yetkili katılmadı.

YÜKSEK YARGIDAN SADECE İKİ ÜYE

Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yanı sıra çok sayıda bakan yer aldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birden katılmadı. Yüksek yargıdan sadece Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt ve HSYK Üyesi Suat Ertosun yer aldı. CHP’yi ise Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ve CHP Sözcüsü Mehmet Özyürek temsil etti.

KATSAYI MEMNUNİYETİ

Salona ilk giren MHP lideri Devlet Bahçeli, ardından da Cumhurbaşkanı Gül oldu. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin Cumhurbaşkanı Gül’ü salonun dışına çıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül salona girdikten sonra ilk olarak YÖK Başkanı Özcan’la selamlaştı. Gül, Danıştay’ın katsayı kararını ima ederek, “Rahatladınız değil mi?” diye sordu. YÖK Başkanı Özcan da, “Evet çok. Milyonlarca öğrenci bunu bekliyordu. Onlarda rahatladı” dedi.

CHP'Lİ ÖZYÜREK-GÜL DİYALOGU

Gül’ün bir sonraki durağında ise CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek vardı. Özyürek Gül’e “Tepeden nasıl görünüyor” diye sordu. Gül’ün yanıtı kısa oldu: “Zaman zaman resme bütün olarak bakmak gerekir”

GÜL-ERDOĞAN-BAHÇELİ-ŞAHİN AYNI KAREDE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Tayyip Erdoğan, aynı anda MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bulunduğu bölüme geldiler. El sıkışmanın ardından Gül, Erdoğan’a gazetecileri işaret ederek, “Bedelli askerlik ile ilgili soru soracaklar” dedi.

BEDELLİ ASKERLİK YOO

Erdoğan, “Şu anda çalışma yapılacak, çok çeşitlilik var. Bunların üzerinde duracaklar ve bunları daha sade bir hale getirmek için çalışma yapılacak. O çalışma neticelendikten sonra açıklama yapılır. Şimdi bu tür açıklamalar tabii bir neticeye kavuşmadan yapılırsa doğru olmaz” dedi.
Erdoğan, “Bedelli askerlik tamamen gündemden kalktı diyebilir miyiz?” sorusu üzerine, “Yoo, şu anda terörle bağlantılı biraz da...” dedi.

MİLLETVEKİLLERİNE ENERJİ İÇECEĞİ

Gül, havanın sıcak olduğunu ve resepsiyonun açık havada da yapılabileceğini kaydetti. Şahin ise bir gazetecinin sorusu üzerine milletvekillerine enerji içeceği dağıtılması şeklinde bir uygulama bulunmadığını ancak talep gelirse düşünebileceklerini söyledi.

TEVFİK İLERİ'NİN KIZINA İLGİ

Salonda dolaşarak tek tek bütün davetlilerle selamlaşan Başbakan Erdoğan DP'li eski Bakan Tevfik İleri'nin kızıyla karşılaştı. Tevfik İleri'nin kızıyla özel olarak ilgilenen Erdoğan sağlıklarına dikkat edilmesini istedi.

ŞAHİN'DEN BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK

Resepsiyonun ev sahibi Meclis Başkanı Şahin'in Başkanlık sistemiyle ilgili soruları yanıtladı. Şahin, 'Çok sağlıklı bir değerlendirme yapıldığı taktirde ben olumlu yanının olumsuz yanına galebe çalacağını düşünüyorum ama olumsuz yanları da olabilir, bunu bir tarafa atmayalım. Bu, tercih meselesidir. Bunun için Anayasa değişikliği gerekir. Önemli bir sistem değişikliğidir. Bunun parlamento düzleminde gündeme gelmesi halinde ciddi mutabakat arayışı içerisinde olmanın da mutlaka ciddi şekilde aranması gerektiği düşüncesindeyim'' görüşünü ifade etti.

ÇİÇEK'İN EN SEVDİĞİ TÜRKÜ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, Anayasa değişikliği teklifinin iki maddesine ilişkin CHP'ye öneri götürüldüğü konusundaki sorulara, ''Benim en sevdiğim türkü, 'Gaza niye gelmedin?'' karşılığını verdi.

ÇUBUKÇU ALEVİ DİN ADAMLARIYLA GÖRÜŞECEK

Resepsiyonun en şık isimlerinden biri Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ydu. Çubukçu Alevi Çalıştayı sonrası kendi bakanlarıyla ilgili yapılması gerekenleri içeren bir rapor geldiğini bu rapor kapsamında din dersi kitaplarının içeriklerinin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapılacağını söyledi. Alevi örgütlerinden, "Alevi öğrencilerin haftada bir gün cemevine götürülmesi" gibi öneriler de bulunduğunu söyleyen Çubukçu, eğitim alanı dışındaki çalışmalar için biz bir şey yapamayız, ama müfredatla ilgili Alevi din adamlarından görüş alacağız" dedi.

ÇİÇEĞİ BURNUNDA ÇİFTE İLGİ

Geçtiğimiz aylarda dünyaevine giren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek resepsiyona eşe Esra Kara ile birlikte el ele girdi. Çiçeği burnunda çift ilgi odağı oldu.

Müzik dinletisinin yapıldığı gecede, konuklara çok zengin bir açık büfe ve içki ikramı yapıldı.