BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,61
ALTIN 2.381,19
HABER /  EKONOMİ

Yüksek kazanç madende

Türkiye'de imalat sanayiinde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1405 YTL oldu.

Abone ol

Türkiye'de imalat sanayiinde bu yılın birinci döneminde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1405 YTL, kişi başına aylık ortalama brüt ücret ise 1238 YTL olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) İmalat Sanayi Üç Aylık İstihdam Anketi'nin, 2006 yılı birinci dönem geçici sonuçları
açıklandı.

EN YÜKSEK KAZANÇ, KOK KÖMÜRÜ VE PETROL ÜRÜNLERİ İMALATINDA

Buna göre, aylık ortalama brüt kazançlar iki basamaklı ekonomik faaliyet kolu itibariyle incelendiğinde, en yüksek ortalama brüt kazanç, 4 bin 999 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında oldu. Bunu 2 bin 729 YTL ile kimyasal madde ve ürünleri imalatı izledi. Toplu iş sözleşmesi (TİS) kapsamındaki işyerlerinde, en yüksek ortalama brüt kazanç ise 4 bin 392 YTL ile yine kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü.

TİS kapsamı dışındaki işyerlerinde de en yüksek ortalama brüt kazanç, 6 bin 349 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında olduğu görüldü. Aylık ortalama brüt kazançlar, kamu ve özel sektör ayrımında
incelendiğinde, bu yılın birinci döneminde kamu sektöründe en yüksek
ortalama brüt kazanç, 4 bin 392 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş
petrol ürünleri imalatında olurken, bunu 3 bin 404 YTL ile Basım ve
yayım imalatı sektörü izledi.  Özel sektörde ise en yüksek ortalama brüt kazanç 6 bin 349 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve 2 bin 775 YTL  ile kimyasal madde ve ürünleri imalatında görüldü.

TİS KAPSAMINDAKİLERİN ÜCRET VE KAZANÇLARI DAHA YÜKSEK
İşyerinin doğrudan veya dolaylı toplu iş sözleşmesi kapsamında olup olmama durumuna göre aylık ortalama brüt ücret ve kazançlar incelendiğinde de, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde ücretli çalışanların aylık ortalama brüt ücret ve kazançlarının, toplu sözleşme kapsamı dışında bulunan işyerlerine göre daha yüksek olduğu görüldü.
   
Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde, bu yılın birinci  döneminde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1905 YTL ve kişi başına aylık ortalama brüt ücret 1657 YTL oldu. Toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kalan işyerlerinde ise bu dönemde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1034 YTL ve kişi başına aylık ortalama brüt ücret 928 YTL olarak belirlendi.
   
Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerleri ile kapsam dışındaki işyerleri arasındaki ücret farklılığı, kamu-özel sektör ayrımında da değişmedi. Sonuç olarak, toplu iş sözleşmelerinin ücretler  ve kazançlar üzerinde ''çok etkili'' olduğu görüldü. 
    
KİŞİ BAŞINA EN YÜKSEK KAZANÇ BATI KARADENİZ'DE 
Bu yılın birinci döneminde, istatistiki bölge sınıflaması düzeyine göre, 12 bölgedeki aylık ortalama brüt kazançlar incelendiğinde, ücretli çalışanlarda en yüksek kişi başına aylık ortalama brüt kazanç Batı Karadeniz Bölgesi'nde 1915 YTL olarak hesaplandı.
   
Bu bölgeyi 1668 YTL ile Doğu Marmara Bölgesi takip etti. İstanbul
Bölgesinde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç ise 1426 YTL olarak
belirlendi. 
    
İKRAMİYE VE PRİM ÖDEMELERİ 
Bu yıl söz konusu dönemde ücretli çalışanlara yapılan ikramiye ve prim ödemelerinin, kamu-özel sektör ayrımında aylık ortalama brüt kazanç içindeki oranına bakıldığında, ikramiye ve prim ödemelerinin aylık ortalama brüt kazanç içindeki oranının kamu sektöründe yüzde 9,5, özel sektörde ise yüzde 10,3 olduğu görüldü.
   
Ankette kapsanan imalat sanayii ekonomik faaliyet kolunda, ücretli çalışanlara yapılan sosyal yardımların aylık ortalama brüt kazanç içindeki payı bu dönemde, kamu sektöründe yüzde 1,4, özel sektörde ise yüzde 1,7 olarak tahmin edildi.