BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,36
HABER /  GÜNCEL

YPG, Rakka ve Tel Abyad arasındaki Eyn İsse'yi 'ele geçirdi'

YPG ve ÖSO birlikleri, Rakka ile Tel Abyad arasında bulunan Eyn İsse kasabasını IŞİD'in elinden aldıklarını söylüyor. BBC Türkçe'ye konuşan yetkililer "IŞİD neredeyse orayı hedefleyeceğiz" diyor. Hikmet Durgun'un haberi.

Abone ol

Tel Abyad'ı geçen hafta IŞİD'in elinden alan YPG ve Burkan el Fırat güçleri şimdi de Ayn İssa kasabasının kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Burkan El Fırat Sözcüsü Şervan Devriş, Kobani'nin güneydoğusuna 60 kilometre ve Rakka'ya 40 metre mesafede bulunan 'Liwa 93' askeri bölgesini dün akşam sert çatışmaların sonunda IŞİD'ten aldıklarını belirterek, "Bu askeri bölge bizim için stratejik bir bölgedir. Eyn İsse kasabasına 5 kilometre yakınlıktadır. Şimdi cephedeyiz. Bugün örgütün 8 cenazesini ele geçirdik. 10 köyü de örgütten aldık. 1 saat önce de Eyn İsse kasabasını IŞİD'ten aldık" dedi.

Ayn İssa, Rakka ve Tel Abyad arasında bulunuyor.

IŞİD'e karşı YPG ile beraber mücadele eden Burkan el Fırat güçleri arasında, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı Şemsu El Şemal, Cephet El Akrad ve Suwal El Rakka birlikleri yer alıyor.

Burkan El Fırat sözcüsü, Rakka'ya doğru ilerleyeceklerini şu sözlerle ifade etti:

Burkan el Fırat sözcüsü Şervan Devriş, "IŞİD'in tünellerini ele geçirdik" dedi.

"Eyn İsse kasabasının alınmasıyla artık Rakka'ya giden yolda önümüzde herhangi bir engel kalmadı. Şimdi kasabada mayın ve bomba arama tarama faaliyetleri yapıyoruz. Bu kasaba Rakka'nın 35 kilometre kuzeyinde bulunuyor. IŞİD, koalisyon uçakları ikmal yollarını vurduğu için Rakka'dan Eyn İsse kasabasına takviye ve ağır silah getiremedi. Koalisyon uçakları bugün de 5 defa Eyn İsse kasabası yakınlarında IŞİD mevzilerini vurdu. Örgüt şimdi, araçlarla değil atlarla takviye getiriyor. Örgüt, takviyeler için kilometrelerce tüneller yapmış. Örgütün birçok tünelini ele geçirdik. IŞİD üyeleri, koalisyon uçaklarından ve bizim saldırılardan korunmak için bazen de tünellerden kaçıyor."

'IŞİD neredeyse orayı temizleyeceğiz'

"Daha önce halkımızı IŞİD'den korumak için savunmadaydık. Artık nerede IŞİD tehlikesi varsa oraya operasyon yapacağız" diyen Devriş, şöyle devam etti:

"Bu konuda Burkan El Fırat güçleri olarak kararımız var. IŞİD savaşı için sınır tanımıyoruz. Aldığımız bilgilere göre IŞİD, yaklaştığımız için Rakka'da panik ve korku içinde. IŞİD, Rakka'nın çevresini hendeklerle kazmış sığınaklar yapmış. YPG'ye bilgi sızdırdıkları gerekçesiyle 150 Kürt'ü tutuklamış. Burkan El Fırat güçleri olarak öncelikli hedeflerimiz IŞİD'in elinde olan Rakka, Mınbıc, Ceraplus ve Sırrin'i almak. Ama bundan sonra ilk hedefimiz neresi olur konusunda ise askeri mesele olduğunu için bunu söyleyemiyoruz."

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Burkan El Fırat'ın içerisinde yer alan Suwal El Rakka Örgütünün sözcüsü Bawe Leyla ise, "Şimdi Eyn isse kasabasının tamamı kontrolümüze geçti. Eyn isse bizim için çok stratejik bir yerdir" dedi.

Sözcü Eyn İsse'nin stratejik konumuna ilişkin de şu ifadeleri kullandı:

"Rotko yolu üzerinde bulunuyor. Yani artık Kamışlı sınırından Eyn İsse'ye kadar yol kontrolümüze geçti. Bu da yaklaşık 400 kilometre anlamına geliyor. Hedefimiz öncelikle bulunduğumuz alanları ve halkımızı korumak ama bulunduğumuz yere yakın bir IŞİD tehlikesi varsa orayı IŞİD'den alacağız. Bundan sonra IŞİD'e nerede saldıracağız konusunda ise şimdilik bilgi veremem. Eskiden IŞİD önde gidiyordu birçok yeri kaybediyordu ama artık biz savunmadan saldırıya geçtik. Birçok yeri IŞİD'den aldık. Biz kendi toprağımızı, ülkemizi, kentimizi koruyoruz. Halkımızı koruyoruz. Büyük bir iradeyle ve cesurca savaştığımız için IŞİD'i yenebiliyoruz. Elbette koalisyon uçaklarının etkisi var ama karadan da büyük bir savaş olmazsa başarı elde edilmez."