BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,15
ALTIN 2.472,62
HABER /  GÜNCEL

Yıldırım'ın savunmasının tam metni

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, futbolda şike iddialarına yönelik yürütülen davada savunmasını yaptı! Duruşmaya perşembeye kadar ara verildi

Abone ol

Tarihi davada Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, futbolda şike iddiaları üzerine devam eden Mahkeme'nin Heyeti'ne futbolda şike iddiaları üzerine yürütülen savunmasını vermeye başladı.

SAVUNMANIN TAM METNİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

''Futbolda şike'' davasının tutuklu sanığı Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, ''Fenerbahçe'den bir lira çıkar sağladıysam kendimi ölümle cezalandırırım'' dedi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda faaliyet gösteren özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunma yapan Yıldırım, kupalara, şampiyonluklara anlam veren takımın Fenerbahçe olduğunu söyledi.

Fenerbahçe Kulübünü, şike, şikeye teşebbüs, teşvik primi gibi faaliyetleri icra eden yöneticilerin içinde bulunduğu bir kuruluş olarak Türk kamuoyuna göstermenin son derece ağır ve haksız bir itham olduğunu belirten Yıldırım, savunmasını şöyle sürdürdü:

''Ben 22 yıldan bu yana Fenerbahçe Kulübü'nün üyesi ve 14 yıldan beri başkanı olarak hiçbir zaman ve hiçbir şekilde bu rencide edici, alçaltıcı eylemde bulunmadım. Sıfır toleranslı şikeyi Galatasaray ile Sturm Graz arasındaki maçta gördük. Şimdi 'adaletin bekçileri' diye kendilerini tanıtanlar şikeyi getirmişlerdir. Şikenin Türkiye'de olduğunu dile getirerek önlem alınması gerektiğini söyledim. TFF eliyle yandaş kulüplerle şike yapılıyordu.''

Bu şekilde suçlanmasının ayıp ve insanlık dışı olduğunu belirten Yıldırım, ''Fenerbahçe'den bir lira çıkar sağladıysam kendimi ölümle cezalandırırım'' dedi.

Yıldırım'ın savunma yaptığı sırada araya giren Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, ''Fenerbahçe'ye büyük yatırımlar yaptınız, bunlar güzel şeyler. Teşekkür ederiz. Ama savunmaya gelin, savunma için başkaları da var bekleyen. İleride geniş savunmanızı yaparsınız. Ama yine de siz bilirsiniz'' dedi.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün fiziki takip ve dinleme yaptığını ve mahkemeden bununla ilgili her türlü iznin alındığını söyleyen Yıldırım, ''Örgüt lideri Aziz Yıldırım hiçbir zaman telefonda konuşmuyor, yüz yüze konuşuyor. Ortam dinlemesi yapılıyor, ama hiçbir şey dinlenemiyor. Fiziki takiplerde hep para gidiyor ama bunlar zapt edilmiyor. İlhan Ekşioğlu 8 Haziran'da Dereağzı'ndaki tesislerin çatısını yapmak için kulüp kasasından para alıyor ama anlaşılamıyor. Para kasaya geri iade ediliyor. Şike için verilen para geri konulmaz. Dernekler masası denetleme yapıyor. Fenerbahçe'nin kasasında eksik yok'' diye konuştu.

''Savcı Mehmet Berk, hukukun dışına çıkarak ucuz kahramanlığa soyunmuştur'' diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

''Ey İstanbul emniyeti, ey organize polisi, insanların hastalıkları konusundaki konuşmaları şifre diye verirseniz hata yaparsınız. Hastalıkla ilgili 'iyi' diyoruz, 'eve gidiyorum' diyorum. Bunu da şike yaptılar. 19 maçta şike yapıldığı söylendi ama iddianamede 13 maç var. Suçlanan yöneticilerin ve teknik direktörlerin hiçbirisi iddianamede yoktur.''

İddianamede, şike yapılırken 'inşaat' ve 'tarla' gibi şifreli kelimelerin kullanıldığının öne sürüldüğünü belirten Yıldırım, konuşmalarında polis çalışmalarına ve dinlemelerine karşı özel bir çaba göstermediğini söyledi.

-''Fenerbahçe sevdamız en büyük gücümüz''
[PAGE]

Bu sırada Mahkeme Heyeti Başkanı Ekinci, salonda izleyiciler arasında ayakta bulunan gazeteci Cengiz Çandar'a yer verilmesini istedi.

Bunun üzerine Çandar'ın yanında bulunan Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kiğılı, kalkarak Çandar'a yer verdi. Bunu gören Aziz Yıldırım, ''Abdullah Kiğılı da şişman. Ona da yer verilsin'' demesi gülüşmelere neden olurken, sandalyede oturan sivil giyimli bir polis memuru kalkarak Kiğılı'ya yer verdi.

SAVUNMANIN TAM METNİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

''Fenerbahçe sevdamız bizim en büyük gücümüz ve silahımızdır'' diyen Yıldırım, ''İddianamede Fenerbahçe kongresinde olaylar çıktığı anlatılıyor. Savcı Berk ABD'de yaşıyor galiba'' şeklinde konuştu.

Yıldırım, Doğan Ercan'a talimat verdiği iddialarına ilişkin hiçbir telefon tapesinin bulunmadığını anlatarak, teşvik görüşmeleri için kimseye görev vermediğini, böyle bir çalışmaları da olmadığını kaydetti.

İddianamede Korcan Çelikay'ın kız kardeşine araba aldığının yazıldığını belirten Yıldırım, ''Korcan Çelikay'ın kız kardeşi yoktur. Şikayetçiyim, emniyet Türkiye nüfusunu bir kişi artırmıştır. Çünkü kişi başına gayri safi milli hasıladan pay düşüyor'' dedi.Ali Kıratlı'yı Kıbrıs'a tatile göndermediğini ifade eden Yıldırım, Kıratlı'nın iş adamı olmasından dolayı Kıbrıs'a giriş-çıkışları olduğunu, bunun da kontrol edilebileceğini söyledi.Yıldırım, transfer etmek istedikleri Gökdeniz Karadeniz'in menajerliğini Olgun Peker'in yaptığını ifade ederek, Gökdeniz'in, Trabzon'un ve ailesinin baskılarıyla orada kaldığını kaydetti.

''Galatasaray-Sturm Graz maçını da hep beraber tekrar tekrar beraber seyredelim'' diyen Yıldırım, savunmasına şöyle devam etti:

''O toleranslı şike nasıl yapılır? 22 oyuncunun nasıl şike yaptığını ibreti alem için tekrar görelim. Galatasaray'ın Malatyaspor'lu oyunculara verdiği arabaları, Bursaspor kalecisine teklif edilen şikeyi, Galatasaray'ın Ankaragücü'nü 8-0 yenmesini yeniden irdelemek lazım. O zaman temiz futbolu anlarız. Denizli'ye ne kadar teşvik primi verildiğini bir bürokratın ağzından dinleyelim. Bugünlerde adaletin bekçileri olanların, bu ülkeye şikeyi, teşviki getirdiğini unutmayalım. Ancak konu şike ve teşvik meselesi değildir. Bugün konu Türk sporunu ele geçirme operasyonudur.''

Yıldırım, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, rakipleri yenmeden şampiyon olunamadığını belirterek, Mecnun Odyakmaz'ın Fenerbahçe'nin şampiyon olması için şike yaparak destek verdiği iddialarının iftira atmaktan başka bir şey olmadığını kaydetti.

''İddianame iddialar manzumesidir''
[PAGE]

İddianamenin varsayımlar üzerine kurgulandığını ifade eden Yıldırım, ''Bu iddianame iddialar manzumesidir. Diğer takımların oynadığı müsabakalarda da örgüt lehine olacak şekilde şike faaliyetleri içerisinde bulunduğu söylenmektedir. Bu takımlar hangileridir ve hangi şekilde şike yaparak Fenerbahçe Spor Kulübü lehine faaliyetler içerisinde bulunmuştur? Bunun açıklığa kavuşturulmasını iddia makamından istiyorum. Hayali olan şeyler değil, gerçek olan konular veya kişiler belirlenirse, ancak o takdirde gerçek konularla ilgili açıklamalarımızı yapabiliriz'' ifadesini kullandı.

Yıldırım, iddianamede hakkında ''Transfer şikesi'' suçlaması yöneltildiğini belirterek, bunun ''Kanunda tanımlanmayan suç'' olduğunu söyledi.

SAVUNMANIN TAM METNİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu kavramın ne iç hukukta ne UEFA, FIFA ve CAS'ta mevcut olmadığını dile getiren Yıldırım, ''Kendinden menkul birkaç spor hukukçusunun makalelerinde geçen bu kavram ve suç tipine dayanılarak iddianame tanzimi hukuksuzluğun en açık kanıtıdır'' şeklinde konuştu.

Yıldırım, Türkiye'nin bu davayla tüm dünyaya rezil edildiğini öne sürerek, şunları kaydetti:

''Eğer bu dava şike davası ise 14 Nisan 2011'den önce Türkiye'de şike suç olarak gözükmüyor. Teşvik ve şikeyi dolandırıcılığa sokarak yargılamaya çalışıyorsunuz. Eğer şike varsa, gizlilik kararı olmasına rağmen operasyon başlamadan emniyet tarafından hazırlanan kirli bilgiler basına verilerek kamuoyu oluşturulmaya çalışılmazdı. Operasyonları yapanlar tarih önünde, birilerine hizmet için bu olayları yaptıklarından dolayı yargılanacaklardır.''

Bu arada, adliye dışında tezahürat yapan Fenerbahçeli taraftarların sesi duruşma salonuna kadar geldi.

TOROĞLU İDDİALARI
[PAGE]

Yıldırım, savunmasında Erman Toroğlu'ndan şikayetçi olduğunu söyledi. Yıldırım, "Toroğlu, savcıya gidiyor. Hiçbir şikayeti yok. Çay, kahve içiyor. 'Futbolda bir şey yoktur' diyor. Daha sonra gazetede yazdığı bir yazıda 'Türk futbolunda birşeyler olduğunu yazıyor. Savcı, 'Kardeşim sen ifadende bir şey yok diyorsun, niye böyle yazıyorsun' diye sormuyor. Erman Toroğlu sarhoş çıktığı televizyon programlarında tuvalet kağıtlarıyla çizdiği pozisyonların gol olup olmadığını tartışıyor. Evli olduğunu, ancak istediği gibi yaşadığını söyleyerek topluma ahlakına ters mesajlar veriyor" dedi. Başkan Ekinci, "Savunmasına dönün, Bunları geçelim. Şikayetiniz varsa savcılığa başvurun" diyerek Yıldırım'ı uyardı. Bunun üzerine Aziz Yıldırım, "Benden şikayetçiymiş gelsin ifade versin. Bunları yüzüne de söyleyeceğim" dedi. Başkan Ekinci ise, "Usül var. Sanık savunmalarının ardından müştekileri dinleyeceğiz. Tabiki çağıracağız" diye konuştu.

"SAVCI ŞAMPİYON OLMAMAMIZ DURUMUNDA SORUŞTURMAYI AÇMAYACAKLARINI SÖYLEMİŞTİ"

Yıldırım savunmasında "Savcı Mehmet Berk'in Fenerbahçe-Sivas maçını birlikte 5 maçın skorlarını daha önceden bildiklerini Mehmet Ali Aydınlar ve bana söylemişti. Bucaspor-Fenerbahçe maçı 5-3 bitti. Bu maç iddianamede yer almadı. Savcı Berk şampiyon olmamamız durumunda bu soruşturmayı açmamayı düşündüğünü bana ve avukatlarımıza söylemişti" dedi.

SAVUNMANIN TAM METNİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

"BENİM MEZAR YERİM BELLİ"

Yıldırım, 3 Temmuz 2011 tarihinde Kıbrıs'a kaçacağına ilişkin iddiaları ise şöyle yanıtladı: "Benim mezar yerim belli. Benim mezar taşımda Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı yazacak" dedi. Yıldırım, "İddia edilen örgüt Fenerbahçe Kulübünün tam kendisidir. Zorlama iddialarla suçlu yaratılmaya çalışılmıştır. Şanlı Fenerbahçeye örgüt yakıştırılmasını asla kabul etmiyorum. Örgüt sulaması kaldırılması durumunda tutukluluğumun devamı yönünde vereceğiniz her kararı kabul ediyorum. Bu kadar insanı suçsuz yere yatmakta. İnsanlar töhmet altında bırakılmaktadır" dedi.

ŞİKE TEŞVİK İDDİALARI
[PAGE]

Aziz Yıldırım Başkan Ekinci'nin uyarılarının ardından savunmasında şike ve teşvik yaptığı iddia edilen maçlarla ilgili savunmasına başladı. Yıldırım Trabzon - Manisa maçında teşvik iddialarına yanıt verdi. Yıldırım, "Ben 60 yaşındayım. Aptal mıyım teşvik yapacaksam parayı bankadan göndereceğim, 5 lira göndersem soruyorlar" dedi. Bir telefon tapesinde geçen "Ne zaman dikip yapsak olmuyor" sözleriyle ilgili olarak Yıldırım, "Bu sadece uyarı anlamında söylenmiş birşey" dedi. Bunun üzerine Başkan Ekinci "Madem uyarı, neden uyarı demiyorsunuz?" diye sordu.

"100 SENELİK KULÜBÜ SIFIRLIYORUM, BUNUN HESABINI VEREMEYECEK MİYİM?"

Başkan Ekinci Yıldırım'a savunmasının bu bölümlerini avukaltarının da yapabileceğini söylemesi üzerine, Yıldırım, "100 senelik Kulübü sıfırlıyorum, bunun hesabını veremeyecek miyim" dedi. Başkan Ekinci'nin "Avukatlarınızı neden tututunuz?" diye sorması üzerine "Avukatlarım yok TCK yok CMK falan bunları anlatacak" dedi. Bu sözler salonda gülüşmelere neden oldu. 

Pazartesi günü gerçekleşen duruşmada davanın bir numaralı sanığı Olgun Peker, Hakan Karaahmet ve Ömer Ülkü'nün savunmaları tamamlandı. Daha sonra ise Aziz Yıldırım'ın savunmasına geçildi. İşte dakika dakika Aziz Yıldırım'ın sözleri ve dava günü yaşananlar..

SAVUNMANIN TAM METNİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ