BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Yılda 3 hafta mali tatil

AKP Sedat Kızılcıklı, muhasebeci ve mali müşavirleri sevindirecek bir yasa taslağı hazırladı..

Abone ol

Muhasebecilik mesleği kökenli AKP Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, muhasebeci ve mali müşavirleri sevindirecek bir yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu. Kızılcıklı, bu meslek mensuplarının da aynen yargı mensupları gibi temmuz ayında ilan edilecek "mali tatil"de dinlenebilmelerini sağlamak istiyor.
Kızılcıklı'nın Vergi Usul Yasasında değişiklik öngören bu teklifi yasalaşırsa, Maliye Bakanlığı aynen adli tatilde olduğu gibi temmuz ayında en az üç haftalık bir süreyi "mali tatil" ilan edecek. Bu süreye rastlayan SSK, işsizlik sigortası, BAĞKUR ve sendikalar yasası ile ilgili bildirimler, bu sürenin sonuna kadar kendiliğinden ertelenecek. Sürenin sonundan itibaren ise 10 gün içinde bu iş ve işlemler yerine getirilecek. Maliye Bakanlığı bu konudaki usul ve esasları ayrıca belirleyecek.
"DÜZENLİ TATİL YAPAMIYORUZ"
AKP'li Kızılcıklı, mükelleflerin vergi dairelerine vermesi gereken beyan ve bildirimlerinin büyük bir çoğunluğunun serbest muhasebeci ve mali müşavirler tarafından düzenlendiğini anımsattı. Bu işlemlerin her ay giderek oranda tekrarlanması nedeniyle meslek mensuplarının yıllardır düzenli tatil yapamamasından yakındı.
Dinlenmenin her vatandaşın anayasal hakkı olduğunu, bugüne kadar bu meslek grubuna verilmemiş bu hakkında düzenlenmesinde yarar bulunduğunu vurgulayan AKP milletvekili Sedat Kızılcıklı, teklifinin gerekçesini şöyle açıkladı:
TATİL VERİMİ, VERİM DEVLET GELİRİNİ ARTIRIR
"Anılan meslek mensuplarının etkin ve verimli çalışmalarının sağlanması için diğer kurum ve kuruluşlarda çalışanlar gibi bunların da yılda en az üç hafta 'mali tatil' adı altında yapılacak düzenlemeler çerçevesinde tatil yapmaları en doğal çalışan haklarındandır. Böyle bir tatil olanağının sağlanması meslek mensuplarının iş verimini artıracağından hiç şüphesiz ki yapacakları işlerin sonuçları devlet bütçesine de olumlu etki sağlayacaktır."