BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Çin malında kanser tehlikesi

Çin'den ithal edilen asetilen bazlı PVC ürünlerinde riskli maddelerin bulunduğu ileri sürüldü.

Abone ol

Çin'den ithal edilen asetilen bazlı PVC ürünlerinde insan ve çevre sağlığı için riskli maddelerin bulunduğu ileri sürüldü.

PETKİM Genel Müdürü Kenan Yavuz, PVC'nin sağlıklı ve çevre dostu
bir ürün olmasına rağmen kömür esaslı asetilen PVC'nin riskli olduğunu
belirtti.

Türkiye'nin ithalatını giderek artırdığı Çin'de, PVC'nin bir bölümünün dünyanın artık kullanmadığı kömür esaslı olarak üretildiğini anlatan Yavuz, şunları kaydetti:

''Laboratuvarlarımızda yaptığımız deneylerde, Çin'den ithal edilen asetilen bazlı PVC ürünleri içinde çok sayıda tanımlanamayan kimyasal madde tespit ettik. Maddelerin ne olduğu satıcı tarafından belirtilmediği ve bulunamadığı için insan sağlığı ve çevre açısından zararlı olup olmadığı bilinemiyor. Hurda plastiklerden üretilen bu ürünlerin hangi üründen bozularak yapıldığı bilinemiyor. Bu ürünlerin özellikle oyuncak ve sağlık sektöründe kullanımı risklidir. PVC ürünleri, kapı pencere doğramalarının yanında gıda ambalajlarından kan serumlarına kadar çok geniş alanda kullanılıyor. Tespit ettiğimiz kimyasalların zararlarının kesin olarak bilinmesi için gelişmiş laboratuvarlarda fare deneylerinin yapılması gerekiyor.''

-''İTHALAT HIZLA ARTIYOR''-

Türkiye'nin bu ülkeden standartsız ve kontrolsüz biçimde PVC ithalatı yapmaya devam ettiğini kaydeden Yavuz, Çin'den 2005 yılında 6 bin ton PVC ithal edilirken 2006 yılının ilk 2 ayında bu rakamın 9 bin tona ulaştığına dikkat çekti.

Çin'in PVC üretiminin yüzde 38'ini asetilen olarak ürettiğini kaydeden Yavuz, şöyle devam etti:

''PVC ithalatı konusunda standardın hazırlanarak, bu ülkeden gelen
PVC'ye karşı acilen kontrol şart. İthalatı yapılan partilerin kurulacak bir laboratuvarda analizlerinin yapılması, içeriğinde tanımlanmamış kimyasal madde bulunduran ürünlerin kabul edilmemesi gerekiyor.''

Bu konuda en gelişmiş laboratuvarların PETKİM'de olduğunu, ancak PETKİM'in de bir üretici olarak rakip olduğu için bu hizmeti vermesinin sağlıklı görülmediğini dile getiren Yavuz, bu konuda bağımsız bir laboratuvara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

PETKİM'in yıllık 600 bin tonluk Türkiye talebinin yüzde 25'ini karşıladığını, 450 bin tonluk kısmın ithal edildiğini ifade eden Yavuz, ''Aradaki fiyat farkına rağmen bizim pazar sorunumuz yok. Zaten Çin ile fiyat rekabeti yapmak mümkün değil. Dolayısıyla kimseye zorluk çıkarmayı amaçlamıyoruz. İnsan sağlığına ve çevreye dost bir ürün olan PVC'nin bu tip ürünlerle imajının kirlenmesinden endişeliyiz'' diye konuştu.

-SANAYİCİ DE ŞİKAYETÇİ-

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Genel Sekreteri Barbaros Demirci de, Çin'den gelen sağlığa aykırı PVC ürünlerinin piyasaya girmiş olabileceğini söyledi.

Bu ülkeden gelen ürünlerin diğerlerine göre çok daha ucuz olması nedeniyle rekabette ayakta kalmak isteyen üreticiler tarafından kullanılabileceğine işaret eden Demirci, şunları söyledi:

''Bu konuda AB'deki gibi kontrol ve denetim mekanizmasının olmaması çok büyük bir eksiklik. Çin'den gelen ürünler, yarattığı haksız rekabetle yerli sanayimizi önemli oranda etkiliyor.

Sanayicimizin üretimde kullanmak için hurda plastiği hammadde olarak
ithal etmesi yasak ama içinde hangi kimyasal maddelerin olduğu belli
olmayan Çin'de gelen bitmiş mamul halinde ithalat serbest. Buna anlam
vermek mümkün değil.''

Demirci, bu konuda ilgili bakanlıklara, standardizasyon getirilmesi ve bu ürünlerin denetlenmesi talebiyle başvuracaklarını da sözlerine ekledi.