BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.409,67
HABER /  GÜNCEL

Yeşiller ve Sol 12 Eylül'ü andı!

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Ankara İl Örgütü 12 Eylül dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Yeşiller ve Sol'un basın açıklaması şöyle:

 Barış ve Demokrasi için 12 Eylül Mahkûm Edilmeli!

Bugün askeri darbenin 33. Yıl dönümü. Türkiye siyasi ve toplumsal tarihinde bir dönüm noktası olan ve kalıcı sonuçlar doğuran darbe, her yıldönümünde toplumun demokratik güçleri tarafından protesto edilmesine rağmen, darbe zihniyetiyle tam olarak hesaplaşıldığı söylenemez.
Türkiye’de kalıcı barış ve gerçek bir demokratikleşme, bugün de kısmen süren 12 Eylül düzeninden kurtulmakla gerçekleşebilir.

Darbe Anayasası kısmi değişikliklere rağmen bugün hala yürürlüktedir. 12 Eylül’ün ruhunu yansıtan Anayasa’nın değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini öngören ilk dört maddesi, kaldırılmadığı sürece, demokratikleşmenin önü açılamayacaktır.

Bugün Kürt meselesinin çözümü yolunda önemli bir süreci yaşıyoruz. Kürt sorununun barışçı yollarla çözümünün önünde de darbe anayasasının bu antidemokratik maddeleri engel olarak durmaktadır. Öte yandan faşist 12 Eylül Darbesi’nin diğer kurumları, kuralları ve zihniyeti de halen varlığını koruyor.

Bilinmelidir ki; İşçilerin, işsizlerin, emekçilerin, başı örtülü veya örtüsüz kadınların, gençlerin, Müslümanların, Müslüman olmayan azınlık mensubu yurttaşların, LGBT bireylerin, Kürt ve Alevi yurttaşların uğradıkları zulmü göz ardı ederek, Diyarbakır Cezaevi’nde, Mamak’ta ve ülkenin bütün hapishanelerinde, karakollarında uygulanan işkencelerin hesabı sorulmadan yol alamayız.
Darbecilere zırh oluşturan Anayasa’nın Geçici 15.maddesinin kaldırılması ile darbe yapan Milli Güvenlik Konseyi'nin sağ kalan iki generali Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın yargılanması ve mahkûm edilmesi yeni dönemin başlangıcı olabilir.

Kuşkusuz darbelerle hesaplaşma darbecilerle hesaplaşmaya indirgenemez. Önemli olan toplumun vicdanında zaten mahkûm olan darbe zihniyetiyle hesaplaşılması, demokratik kültürün yaratılmasıdır. Bununla birlikte, darbecilerin yargılandığı davaların toplumsallaşmasını, adaletin yerini bulması açısından olduğu kadar, demokratik kültürün topluma mal edildiği süreçler olarak görmek gerekir. Bugün toplumun geniş kesimlerinde ister Türkiye’de, ister Dünyada ve kime karşı yapılırsa yapılsın darbelerin kınanıyor olması, bu süreçlerin bir kazanımıdır.

Biz bu davayı 12 Eylül ile yüzleşmede önemli bir başlangıç olarak görüyoruz. Eşitlikçi, özgürlükçü, ekolojist bir gelecek kurmak için yola çıkan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 12 Eylül davasının doğal müdahilidir. Bugün buradayız. Her duruşmada olduğu gibi 27 Eylül’de de, Ankara Adliyesi’nde olacağız ve tüm üyelerimizle adalet isteğimizi bir kez daha haykıracağız. 12 Eylül mağdurlarıyla birlikte, bütün halkımızı bu davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Hedefimiz 12 Eylül'ün antidemokratik kurumlarından ve darbeci zihniyetinden kurtulmak, demokratik bir toplum düzenini kurmaktır; bunu mutlaka gerçekleştireceğiz!
Biz Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak, Şili, Arjantin, İspanya, Yunanistan halkları gibi Türkiye halklarının da darbecileri yargılayacağına ve demokratik bir Türkiye inşa edeceğine inanıyoruz.