BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Atatürk cumhuriyeti kurarken kaç promil alkollüydü?

Mümtazer Türköne'nin bugünkü yazısında sorduğu bu soru Atatürkçüleri yerinden zıplatacak!

Abone ol

İNTERNET HABER - Alkol satışını yasaklayan kanunun yürürlüğe girmesini yazan Zaman yazarı Mümtazer Türköne hedefine Atatürk'ün içki içmesini aldı ve fena bombaladı.

"Cumhuriyet içki masasında kuruldu" tezini hatırlatan Türköne, tek parti döneminde kararların alkol masasında alındığını söyleyerek "Acaba kaç promil alkollüydüler?" diye sorararak Atatürkçülerden tepki yağacak bir yazı yazdı.

Atatürk'ün erken öldüğünü hatırlatan Türköne, Atatürk'ün yeniden dünyaya gelmesi durumunda içkiyi kötüleyip hatta "İçki Cumhuriyet'in ömrünü kısaltır" diye bir şey söyleyebileceğini ifade etti.

"Alkol yasasının Cumhuriyet'e katkısı" başlıklı yazısında Türköne, Atatürkçülüğün zirve yaptığı

"Kafanızda kötü bir sarhoş imgesi, bu sarhoşluğu veren bir içkinin üzerinde, her gün bağlılık yeminleri ettiğiniz ve şükranlarınızı sunduğunuz Atatürk resmi." 

kulup-rakinin-uzerinde-ataturk.jpg

Türköne yazısında şişedeki o resimle ilgili çocukluğunun anısını şöyle anlattı:

"Çocukken, içki şişelerinin dizildiği bakkal veya büfe vitrinlerinde dikkatimi en çok etiketinde Atatürk resminin yer aldığı bir şişe çekerdi. En küçük yaşta bile, Tekel ibaresi bulunan bu şişelerle, akşam üzerleri sokakta yürüyemeyen, kendi kendine konuşan veya köşede sızmış kalmış zavallı sarhoşlarla ilişki kurmaya başlıyorsunuz" 

döneme denk gelen çocukluğunda büfelerde gördüğü Atatürk resminin yer aldığı rakı şişesini hatırlattı.

EN RAHAT İÇEN ATATÜRK'TÜ

Türköne yazısının devamında şunları belirtti: Cumhuriyet tarihinin önemli kararlarının, içki masasında alındığını bilmeyen yok. Çankaya’da garsonlar Kulüp Rakısı servis ediyor, masada beyaz peynir ve Çorum leblebisi. Çocukken sorduğunuz soruların devamını, yine çocukça bir merakla takip ediyorsunuz. Herhalde masada en rahat içen Atatürk’tü. Diğerlerinin tedbiri bırakmayacak kadar rahatladıklarını tahmin edebiliriz.

KARARLAR VERDİKLERİNDE KAÇ PROMİL ALKOLLÜYDÜLER?

Biraz da tarihçi merakı: Türk Tarih Tezi belirlenirken, Türkçe ezana karar verilirken, Güneş Dil Teorisi’ne son şekli çizilirken ölçmek mümkün olsaydı acaba masadakilerde tek tek kaç promil alkol çıkardı. Meret, şişede durduğu gibi durmuyor, koskoca bir tarihe şekil veriyor.

ATATÜRK GERİ GELSE İÇKİ İÇİN NE DERDİ?

Kimbilir belki de, bu tarihî kararlar ayık kafa ile alınsaydı Tek Parti döneminin ömrü daha uzun olacaktı. Atatürk bugün geri gelseydi, alkol yüzünden kısa süren hayatına bakıp “İçki, Cumhuriyet’in ömrünü kısaltır” gibi bir vecize söyler ve biz de bu sözü, son kanuna ekleyip marketlerin içki reyonlarına asardık. Kimseden de itiraz gelmezdi.