BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Masa başı işi yapanlar mutlaka okuyun!

Uzmanlar diyor ki; Masa başında çalışmak tabutun üstünde oturmak gibi. Ömrünüzden ömür çalan iş hayatınızı değiştirmek için okuyun.

Abone ol

İNTERNET HABER- İş yerinde masanızdan hiç kalkmadan saatlerce çalışanlardan mısınız? Ama artık egzersiz yapmaya zamanınız olmadığı bahanesinden vazgeçmek zorundasınız...

Birçok iş yerinde giderek artan sayıda insan hem ayakta çalışıyor, hem de aynı anda koşu bandını arşınlıyor. Kimileri de iş gününde bolca pedal çevirerek zinde kalmaya çalışıyor.

Kimi iş yerlerinde, çalışanlar, oturma şekillerini düzeltmek amacıyla, konforlu koltuklardan vazgeçip dev egzersiz toplarında oturmaya başladı

Associated Press Ajansının haberine göre, küresel sigorta danışma şirketi Brown & Brown'un üst düzey görevlilerinden Andrew Lockerbie, bir yandan telefon görüşmesi yapıp diğer yanda e-postalarla ilgilenirken, diğer yanda koşu bandında yürümenin, iki yönlü verimlilik sağladığını anlatıyor.
iş-yeri-spor-masa-başi-çalişan.jpg
KOŞU BANTLI MASA

Lockerbie, çalıştığı şirketin Indianapolis'teki şubesince satın alınan iki koşu bantlı çalışma masasını kullanarak günde 5-6 kilometre katettiğini ve 350 kalori yakabildiğini söylüyor.

"Bütün gün toplantıda, masa başında, telefondayım. İşimi yaparken biraz fiziksel faaliyette de bulunabilmek müthiş birşey. Kendinizi daha iyi hissediyorsunuz, kan dolaşımınız hızlanıyor, zihniniz açılıyor." diyor Lockerbie.

İş yerleri için hazırlanan koşu bantlı masalar, saatte ortalama 3 km. hız katetmeyi sağlayacak şekilde tasarlandı. Bu da kişinin kalp atışlarını okuma ya da telefonda konuşma gibi faaliyetlerden koparmayacak bir tempo.

TABUTUN ÜSTÜNE OTURMAK GİBİ

Çok uzun süre masa başında oturmanın obeziteye yol açabildiği, şeker hastalığına yakalanma olasılığını artırdığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına neden olduğu on yıldır dile getiriliyor.

office-exercise.jpgABD'deki Mayo Clinic'te görevli endokronolji uzmanı Dr. James Levine, haftada üç defa egzersiz yapmaya gitmenin bile saatlerce masa başında hareketsiz kalmanın yol açtığı zararları ortadan kaldırmadığını söylüyor. Levine, "Oturmak bizi öldürüyor. Alenen tabutunuzun üstünde oturmuş gibi oluyorsunuz." diyor.

Hareketli çalışma birimlerine büyük destek veren Dr. Levine, giderek daha fazla sayıda şirketin, sigorta maliyetini düşürmek ve verimliliği yüksek tutmak için, çalışanlarının sağlığını korumaya, kilo vermelerini sağlamaya ve stres düzeylerini azaltmaya ağırlık vermeye başladığını söylüyor.

SAAT 1.5 KİLOMETRE ÖMRÜ UZATIYOR

Dr. James Levine, "saatte 1,5 km yürümenin bile büyük yararı var. Metabolizma hızı iki kat 00.20130912163519.jpgartıyor, kanınızdaki şeker düzeyi gelişme kaydediyor. Vücudunuz ter dökmese bile, hareket içinde oluyor." diyor.

AP Ajansı, Microsoft, Coca Cola, United Healthcare ve Procter & Gamble gibi büyük şirketlerin büyük miktarlarda koşu bantlı çalışma birimleri satın almaya başlamasıyla, Merkezi Indianapolis'te olan TreadDesk firmasının, bu yıl satışlarını % 25 artırması beklendiğini kaydediyor.

Koşu bantlı masaların fiyatları, modellerine ve markalarına göre, 800-5000 dolar arasında değişiyor. Çalışma masası altına yerleştirilen bisiklet pedalları ise, ne derece basit veya gelişmiş olmalarıyla bağlantılı olarak, 149 dolardan 1400 dolara kadar değişen fiyatlara satılıyor.