BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Yeşilçam müzikleri birarada

Yeşilçam müzikleri bir albümde toplandı. Sinemanın büyülü sesleri Kalan Müzik etiketiyle raflarda.

Abone ol

Yeşilçam sinemasının kendisi de bir şarkı değil midir? Türk izleyicisinin duygularının 'fon müziğidir' Yeşilçam filmleri. Yıllar yılı, içinde sonsuz duygu barındırıp yeri geldiğinde izleyiciyi güldürdü, yeri geldiğinde hüngür hüngür ağlattı bu filmler. Sözün bittiği yerde şarkı başladı. İnsanın içini dağlayan filmlerin bir yerinde aktör veya aktris şarkıya başladı ve rahat rahat ağlamamızı sağladı. Tabii komedi filmlerinde hiç şarkı söylenmedi değil, ama müzik en çok gözyaşı fırtınalarına eşlik etti.

Kalan Müzik bu şarkılara olan özlemimizi dindirmek için Türk filmlerinin unutulmaz müziklerini iki ayrı CD'de topladı. Belkıs Özener'in 'Sahibinin Sesi' albümü ile başlayan 'Yeşilçam Şarkıları' serisi 'Aşkın Kanunu' ve 'Artık Sevmeyeceğim' albümleriyle sürüyor. Aşinası olduğumuz filmlerin mutlu sonları, buruk başlangıçları, kanayan yaraları her an elimizin altında.
'Yeşilçam Şarkıları' projesinin yaratıcısı Nilüfer Saltık. Saltık, Yeşilçam filmlerinin herkesin hayatında özel bir yeri olduğunu belirten Saltık, albüme özellikle 'hit' parçaları dahil etmeye özen gösterdiklerini söyledi: "İki albümde de döneminin ünlü isimleri var, hâlâ ünlü olanlar, aramızda olmayan sesler var. Biz heyecanla ve dikkatle bu projeyi hazırladık. Albüme koymak istediğimiz parçaların izinleriyle ilgili süreç oldukça zorlu geçti. Parçalara karar verdikten sonra telif ve izinleriyle titizlikle ilgilendik. Bu filmlerin ve şarkıların üç kuşağı birleştirmek, üçüne birden hitap etmek gibi bir özelliği de var. Türkiye'de hepimiz bu konuda ortak bir geçmişi paylaşıyoruz."
1960'lı ve 1970'li yılların ruhunu aktaran albümlerin ilki 'Aşkın Kanunu'. Albüm Orhan Elmas'ın yönettiği 'Falcı'dan bir parçayla açılıyor. Behiye Aksoy'un Yıldırım Gürses'in bestesi 'Bir Garip Yolcu'yu seslendirdiği bu giriş parçasını, Handan Kara'nın 'Kulakların Çınlasın'ı izliyor. İlk CD'nin yıldızlarından biriyse Ajda Pekkan. Pekkan, Müjde Ar ve Salih Güney'in başrol oynadığı 1976 yapımı 'Deli Gibi Sevdim' filminden 'Dert Bende'yi seslendiriyor. Albümün en önemli sürpriziyse bazı parçaların başında film diyaloglarının da yer alması. Ertem Eğilmez'in yönettiği 'Senede Bir Gün'den bir diyalogla başlıyor aynı adlı parça. Filmin orijinalinde Selda Alkor ve Kartal Tibet arasında geçen diyalog şöyle:

Selda Alkor: "Yalvarırım sevgilim hiç olmazsa ayda yılda bir olsun göreyim seni, isterse senede bir gün olsun." Kartal Tibet: "Nerede?" Alkor: "Burada. Her sene, bugün, ömrümüz oldukça." Tibet: "Peki Nazlı. Ömrüm oldukça her sene bugün buraya, sana geleceğim." Alkor: "Bir gün, yalnız senede bir gün..." diyor ve patlatıyor bir şarkı.

Sevim Şengül'ün seslendirdiği bu parçaya filmde Selda Alkor playback yapıyor. Gönül Yazar'dan 'Sabah Yıldızı', Güzide Kasacı'dan 'Ağlama Değmez Hayat', Kamuran Akkor'dan 'Reyhan', Öztürk Serengil'den 'Abidik Gubidik', Sadri Alışık'tan 'Turist Ömer', Emel Sayın'dan 'Feride'yi dinlerken bir dönemi hakikaten özlediğinizi fark edeceksiniz

Haber: Müjde Yazıcı
Kaynak: