BIST 9.525
DOLAR 32,65
EURO 34,88
ALTIN 2.511,93
HABER /  GÜNCEL

Yerli otomobilde umut ışığı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Hibrit ve elektrikli otomobil konusunda çalışmamızı çok yoğunlaştırdık ve buradan bir Türk ma...

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Hibrit ve elektrikli otomobil konusunda çalışmamızı çok yoğunlaştırdık ve buradan bir Türk markasının çıkmasını hedefliyoruz. Bunun için de önemli çalışmaları yürütüyoruz” dedi.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Kurulu’na katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Soma’daki maden ocağında meydana gelen patlamaya değinerek, bu noktada Başbakanlığın ülke genelinde 3 günlük yas ilan ettiğini söyledi. Işık, "Ümit ediyorum bu kazadan en önemli sonuçları hep birlikte çıkarırız. Belki madencilikteki standartların bile tekrar gözden geçirilmesini gündemimiz alır ve bundan sonra böyle kazaların yaşanmaması için hem dua edip ama aynı zamanda her türlü tedbirin tekrar gözden geçirilmesi noktasında gayretimizi artırırız" diye konuştu.
Artık dünyanın kalite ekseninde döndüğünü ifade eden Işık, kaliteli ürün üretenlerin bunu satabildiğini, kalitesiz ürün üretenlerin ise fiyatı ne olursa olsun satışlarını sürdürülebilir bir şekilde yapamadığını kaydetti.

“ARTIK REKABET SADECE ÜRÜNDE OLMUYOR”
Kalitenin de en önemli göstergesinin standart ve belgelendirme olduğunu anlatan Bakan Işık, bu açıdan TSE’nin Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olduğunu belirterek, "Artık rekabet sadece üründe olmuyor. Koyduğunuz standartlar sizin rekabet gücünüzü de ortaya koyuyor. Eğer bir alanda standardı siz belirliyorsanız, bilin ki o alanda en iyi satış yapma hakkına veya potansiyeline siz sahipsiniz. Bugün bazı ülkelerin, belli pazarı olan ülkelerde standardizasyon hizmetini ücretsiz yapması, bunların çok hayırseverliklerinden kaynaklanmıyor. Neden yapılıyor? Standardı ben belirlersem, benim ülkemde üretilen mal satılır. O açıdan TSE’nin son yıllarda bizim aslında kardeş coğrafyamız dediğimiz coğrafyaya yönelik atılımlarını çok önemsiyoruz. Bunları biraz önce Başkanımız detayıyla anlattı, artırılarak devam etmesini istiyoruz. Biz kardeşliğimizi sadece söylemlerimizle pekiştiremeyiz. Hayatımızın her alanında işbirliğimizi güçlendirmek zorundayız" diye konuştu.
TSE’ye çok büyük görevler düştüğünü bildiren Işık, TSE’nin görevinin bilinci olmasından dolayı da memnun olduğunu vurguladı.

“HEDEFİMİZ, MÜMKÜN OLAN TÜM TESTLERİ TÜRKİYE’DE YAPMAK”
TSE’de artık zorlamayla iş yapma alışkanlığının olmadığını anlatan Bakan Işık, şunları söyledi:
"Bakanlık görevini devralır almaz TSE ile ilgili iki konu önümüze geldi. Birincisi yurt dışı faaliyetlerdi. Bir şirketin kurulması konusu. Biz Balkanlarda, Orta Asya’da, Kafkaslarda, Orta Doğu’da, Kuzey Afrika’da var olacaksak, oralarda çok ciddi standardizasyon ve kalite uygunluk belgesi hizmeti vermek durumundayız ama bunu da bizim iç mevzuatımızla yapmamız çok mümkün değil. Hemen çalışmaya başladık, gerekli arkadaşlarımıza talimatları verdik ve kısa süre içinde Bakanlar Kuruluna sevk ettik. Bir kaç gün içinde ümit ediyorum, Sayın Başbakanımızın imzasına hazır hale gelecek. Bunu çok önemsiyoruz."
Türkiye’de önemli bir alanın da Otomotiv Test Merkezi olduğunu kaydeden Işık, yaklaşık bir hesapla şu anda Türkiye’nin bir yılda test için yurt dışına 2 milyar dolar para ödediğini ifade ederek, "Hedefimiz, mümkün olan tüm testleri Türkiye’de yapmak" dedi.
Otomotivin, Türkiye’nin en güçlü olduğu sektörlerden biri olduğunu ve otomotivde yeniçağı ıskalamamak için çok önemli bir çalışma yürütüldüğünü söyleyen Işık, "Hibrit ve elektrikli otomobil konusunda çalışmamızı çok yoğunlaştırdık ve buradan bir Türk markasının çıkmasını hedefliyoruz. Bunun için de önemli çalışmaları yürütüyoruz. Bir taraftan TÜBİTAK çok önemli çalışmaları artık sonuçlandırma aşamasına getirdi. Onunla ilgili önümüzdeki bir kaç gün içinde gereken açıklamayı yapacağız. Diğer taraftan da hibrit ve elektrikli yerli otomobil çalışmasını hızlandıracağız. Bunların markalaşması sürecinde en fazla ihtiyaç duyduğumuz alan, standardizasyon ve test alanları. İşte bu noktada TSE’nin bütün imkanlarını seferber ederek, Bursa Yenişehir’de bir arazinin Türkiye’deki hatta Avrupa’daki en güçlü otomotiv test merkezi haline dönüştürülmesi çalışmasına başladık, şu anda hızlı bir şekilde kamulaştırma işlemlerine devam ediyoruz. Burada bir adım daha atacağız. Yenişehir’deki otomotiv test merkezinin yanına, TÜBİTAK olarak otomotivle ilgili bir araştırma merkezini de hedefliyoruz. Artık standartlara uyan değil, standartları koyan bir ülke konumuna gelmek durumundayız " ifadelerini kullandı.
Ülkelerin artık gümrük duvarlarını, standartlar koyarak aştığını ifade eden Işık, Fransa ve ABD’nin öyle standartlar koyduğunu ve bu sayede başka bir ülkenin üreticisinin orada mal satamadığını anlattı.
Türkiye’nin de bu noktada daha proaktif bir yaklaşımı geliştirme ihtiyacı olduğunu belirten Işık, "Türkiye artık dümeni kırık bir ülke değil. Türkiye 2023 hedefleri olan ve bu hedefleri gerçekleştirmek için gece gündüz gayret eden bir ülke. Kim ne derse desin belki iç siyasi tartışmalar bu mesafeyi gölgeleyebiliyor ama inanın ne zaman yurt dışına çıkarsanız veya yurt dışından ne zaman yurt dışından bir misafir ağırlarsanız Türkiye’nin son 12 yılda gösterdiği gelişmeden büyülendiklerini, çok etkilendiklerini size mutlaka ifade ediyorlar” dedi.
(İHA)