BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.402,74
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Yerli malı haftası yanlış kutlanıyor

BES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Yerli Malı Haftası'nın gerektiği gibi kutlanmadığını belirtti.

Abone ol

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Yerli Malı Haftası'nın gerektiği gibi kutlanmadığını belirterek, ''Bu önemli hafta günümüzde, okullarda kola, cips, hamburger ve paskalya çöreği ile kutlanıyor'' dedi.

Avcı, sendika genel merkezinde yaptığı basın toplantısında, ilki 12 Aralık 1929'da kutlanmaya başlanan haftanın, başta okullar olmak üzere ilgili tüm kuruluşlarda bilinçli üretim ve tüketim politikalarının topluma kazandırılması amacıyla gelenek haline getirildiğini hatırlattı.

Avcı, ''Bu haftanın ruhunda, ülkemizde tüketici haklarına saygılı, verimlilik ve kalite esaslarına uygun olarak üretilen, vergisi ödenen ve ülkemize katma değer bırakan ürünlerin desteklenmesi hedeflenmektedir'' dedi. Günümüzde okullarda kutlamaların, ''kola, cips, hamburger ve paskalya çöreğiyle'' yapıldığını anlatan Avcı, bu kutlamaların beslenme etkinliğini aşamadığını savundu. Avcı, Atatürk zamanında başlayan ''yerli malı'' kutlamalarının, kültürel değerlerin yaşatılması, doğal zenginlik kaynakları ve ürünlerin tanıtılması, mutfak zenginliklerinden örneklerin sergilenmesi, Türkçe'nin korunması ve geliştirilmesi gibi öğrencilerin organize ettiği bir bayram havası içinde yapıldığını, ancak günümüzde kutlamaların göstermelik bir şekilde ve bilinçsizce gerçekleştirildiğini savundu. Avcı, Yerli Malı Haftası'nın, devlet tarafından başta çocuklar olmak üzere halkla birlikte eski anlayış ve ruhla tekrar diriltilerek kutlanması gerektiğini vurguladı.

''TABELA KİRLİLİĞİ YAŞANIYOR''
Türkiye'de tabela kirliliği yaşandığına da dikkati çeken Avcı, buna sadece büyük şehirlerde değil, kasabalarda da rastlandığını söyledi. Bir çok iş yerinin tabelalarında yabancı isimler kullandığını ifade eden Avcı, yeni yıl ile birlikte tüm Türkiye'de başlatacakları bir kampanyayla, tabelalarında Türkçe isim kullanan iş yerlerine teşekkür belgesi vereceklerini bildirdi. Avcı, kendi internet sitelerinde bu iş yerlerinin reklamlarını yapacaklarını, ayrıca üyelerine, buralardan alış veriş yapmalarını tavsiye edeceklerini söyledi.