BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.394,97
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kuyruklu yıldızlar özel değilmiş

Science dergisinin haberine göre kuyrukluyıldızların sanıldığı kadar özel gökcisimleri olmadığı anlaşıldı.

Abone ol

Kuyrukluyıldızların sanıldığı kadar özel gökcisimleri olmadığı anlaşıldı. Science dergisinin son sayısında yayımlanan makaleye göre, Stardust uydusunun 15 ocakta yeryüzüne getirdiği kuyrukluyıldız tozlarını inceleyen uzmanlar, kuyrukluyıldızın Güneş sistemindeki diğer gök cisimlerinden pek farklı yapıda olmadığını görünce şaşırdı.

Washington Üniversitesinden Donald Brownlee, "Bilim adamları, kuyrukluyıldızların tamamen Güneş sistemi dışında oluştuğuna inanıyordu. Çalışmamız, bunun böyle olmadığını gösterdi" diye yazdı. Stardust sondası, 7 yıllık uzay macerası sonunda Wild2 kuyrukluyıldızının kuyruğundan aldığı mikroskopik parçacıkları ocakta Dünya'ya getirmiş, parçacıklar incelenmek üzere çeşitli ülkelerdeki 20 laboratuvara gönderilmişti.

Bilim adamları, Kuiper kuşağının dondurucu uzak köşelerinden geldiği için Wild2 kuyrukluyıldızının buz ve yıldızlararası tozdan oluştuğunu düşünüyordu. Ancak parçacık tahlili, Güneş ve gezegenlerin doğumunu sağlayan diskin sıcak merkezinde ortaya çıkan maddenin, kuyrukluyıldızın yüzde 10 gibi ciddi bir kısmını oluşturduğunu gösterdi. Uzmanlar, çeşitli azot ve karbon izotoplarının dağılımının da Güneş sisteminin diğer bölgelerindeki dağılımla aynı olduğunu tespit etti.