BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.397,10
HABER /  GÜNCEL

Yeni cumhurbaşkanı o olabilir

Irak genelinde 30 Nisan’da yapılan parlamento seçimleri sonrası birçok kesimden oy alan Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in Irak’ın yeni cumhur...

Abone ol

Irak genelinde 30 Nisan’da yapılan parlamento seçimleri sonrası birçok kesimden oy alan Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in Irak’ın yeni cumhurbaşkanı olabileceği belirtildi.
Yaklaşık iki yıldır Almanya’da tedavi gören ve Irak’a dönmesi beklenmeyen Celal Talabani’nin durumunun belirsizliği birçok siyasetçiyi yeni arayışlara yönlendirdi. Amerika’nın 2003 yılında Irak işgali sonrası ülkedeki Arap, Kürt ve Türkmenler anlaşarak Cumhurbaşkanlığı makamını Kürtlere verdi. 2005 yılından beri Irak Cumhurbaşkanı olan Celal Talabani, 2010 yılında 3. kez seçilerek bu görevi devam ettirme hakkı kazandı. Irak’ta Başbakan Maliki’nin hem Kürtler hem de Sünni Araplarla yaşadığı anlaşmazlıklar, denge görevi gören bir cumhurbaşkanı arayışlarını artırıyor.

KERKÜK’TE HER KESİMDEN OY ALDI
30 Nisan’da yapılan seçim sonuçları Necmettin Kerim için Cumhurbaşkanlığı yolunu açmışa benziyor. 2009 yılında yapılan bir önceki seçimde Kürtler oyların yüzde 52’sini almışlardı. Bu seçimde Kerkük’ün Türkmen mahallerinde de ciddi oy alan Kerim, oylarını yüzde 59’a denk gelen yaklaşık 200 bin oy aldı. Aynı zamanda Celal Talabani’nin özel doktorluğunu yapan Kerim, şuan en büyük aday olarak gözüküyor.
Öte yandan Necmettin Kerim’in Amerika’da eğitim gören oğlu Şirvan Kerim bir Türk’le evli bulunuyor. Şirvan Kerim, Mardinli işadamı Muhittin Araç’ın kızı Handan Araç’la İstanbul’da dünya evine girmişti.
(İHA)