BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,61
ALTIN 2.388,41
HABER /  EKONOMİ

Piyasalar bu rakamlara kilitlendi!

Küresel piyasalar için yoğun veri ve haber trafiğinin olduğu yeni haftanın ilk işlem gününde, yurtiçi piyasalar nisan ayı enflasyon verilerine odaklandı.

Abone ol

Küresel piyasalarda bu hafta, başta perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları ve çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed) Janet Yellen'in Senatoda yapacağı sunum olmak üzere yoğun haber ve veri trafiği takip edilecek.

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin beklentilerden iyi gelmesine karşın Dow Jones endeksi günü yüzde 0,28 düşüşle 16.513 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,13, Nasdaq endeksi yüzde 0,09 değer kaybetti. ABD'de bugün ISM hizmetler endeksi verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, Ukrayna'da yaşanan gerginlikler nedeniyle bu konuda gelecek haber ve açıklamaların da yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında perşembe günü açıklanacak ECB toplantısı kararları ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamaları öncesinde piyasaların dalgalı seyrinin geçen hafta da devam ettiği görüldü. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,49, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,65 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,20 yükseliş kaydetti.  

MERKEZ'İN ENFLASYON TAHMİNİ 

Yurtiçinde ise geçen hafta faizler ve döviz kurları düşüş, Borsa İstanbul ise yükseliş eğilimini hafta boyunca sürdürürken, piyasalar yeni haftaya saat 10.00'da açıklanacak nisan ayı enflasyon verileri ile başlıyor.

Analistler, geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın enflasyon raporu (TCMB) ve sonrasında Başkan Erdem Başçı'nın faiz indirimi için alan olduğu ve bunu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında tartışacaklarını söylemesinin ardından enflasyon verilerinin öneminin arttığını belirtiyor.

TCMB Başkanı Erdem Başçı 30 Nisan Çarşamba günkü Enflasyon Raporu 2. Bilgilendirme toplantısında enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2014 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,4 ile yüzde 8,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtmişti. Başçı, nisan ve mayıs ayında enflasyonda bir miktar artış olabileceğini, geçen yılki çok düşük bazın etkisiyle yıllık enflasyonda bir artış görüleceğini ve haziran ayından sonra düşüşe geçerek yılsonunda yüzde 7,6 düzeyine ineceğini tahmin ettiklerini söylemişti.