BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.426,13
HABER /  EKONOMİ

Yastık altları dolar dolu

1 dolar 1 YTL olur mu? Şimdi bu soruluyor. Türk halkının yastık altı ise dolar zengini.

Abone ol Doların tarihi düşüşü, bir zamanlar hayal gibi gelen o soruyu tartışmaya açtı. Bu hızla düşme devam ederse 1 dolar 1 YTL olur mu?

Uzmanlar şu durumda buna ihtimal vermiyor. En fazla 1.17'ye kadar düşeceği söyleniyor. Dolar bugün de pek iyi bir seyir izlemiyor.

Saat 12:00 itibariyle serbest piyada dolar 1.218 YTL'den işlem görüyor. Euro da ise çıkış var, 1.413 YTL... Yakın vadede dolar açısından olumlu bir değişiklik görünmüyor.

EN BÜYÜK DÖVİZ REZERVİ

Dolardaki bu tarihi düşüş ile birlikte gözler stoklara çevrildi. Merkez Bankası'nın döviz rezervi ne kadar? Bu sorunun yanıtı hem sevindirici hem de düşündürücü. Merkez Bankası’nın elinde bugün için yaklaşık 71 Milyar dolarlık rezerv bulunuyor.

Bu oldukça iyi bir rakam. İyiliği Türkiye’nin yakın tarihi boyunca böyle bir rezerve daha önce sahip olmamasından geliyor. Yani Türkiye tarihi boyunca elinde tuttuğu en büyük dolar miktarına sahip.

Kötüsü şu; bu artışla beraber Türkiye’nin dış borç ve ithalat rakamları da yükseldi. İşte bu açıdan doların dramatik düşüşü zarar veriyor.

TÜRK HALKI DOLAR SEVDALISI

Peki Türk halkının elinde ne kadar doları var dersiniz? Rakam dudak uçuklatıyor. Türkiye’deki bankalarda bulunan mevduat hesaplarında şu an 90 milyar dolar bulunuyor!  Buna Türk halkının "yastık altında" tuttuğu küçük birikimler dahil değil... Bu mevduatların dolardaki büyük düşüş nedeniyle YTL'ye doğru dönmesi bekleniyor.