BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

YAŞ öncesi Köşk'te sürpriz buluşma

Yüksek Askeri Şura toplantısına saatler kala kritik ziyaret. Genelkurmay Başkanı Başbuğ Köşk'e çıktı.

Abone ol

Yüksek Askeri Şura toplantısına kısa bir süre kala Çankaya Köşk'ünde sürpriz bir görüşme gerçekleşti. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret etti. Program dışında gerçekleşen görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Türkiye günlerdir Balyoz davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan muvazzaf subayların YAŞ'ta terfilerinin ne olacağını tartışıyor. Daha önce Başbakan Erdoğan ile gece yarısı bir sürpriz görüşme yapan Genelkurmay Başkanı Başbuğ toplantıya saatler kala bu kez de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çıktı.

Görüşme sonrasında taraflardan bir açıklama yapılmadı, ancak YAŞ öncesi bu kritik durumun değerlendirildiği, Başbuğ'un gelişmelerle ilgili rahatsızlıklarını ilettiği tahmin ediliyor.

YAŞ'TA NELER OLACAK

Türk Silahlı  Kuvvetleri (TSK) personelinin terfi ve emeklilik durumları ile gündemdeki diğer  konuları değerlendirmek üzere yapılan olağan YAŞ toplantısına yarın başlanıyor. Başbakan Erdoğan  başkanlığındaki toplantı 4 gün sürecek.

Bir üst rütbeye yükselecek general ve amirallerle, general ve amiralliğe  yükselecek albayların durumunun yanı sıra, kadrosuzluk nedeniyle emekliye  ayrılacakların ve görev süreleri bir yıl uzatılacakların da belirleneceği  Şura'da, komuta kademesi de yeniden şekillenecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı  Orgeneral Atila Işık'ın görev süreleri 30 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla sona  eriyor.

BAŞBUĞ YERİNE KOŞANER

Orgeneral Başbuğ'un emekliye ayrılmasıyla boşalacak Genelkurmay  Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in atanması  bekleniyor. Orgeneral Koşaner, atanması halinde bu görevi 3 yıl yapacak.

Şura'da Orgeneral Koşaner'den boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ve  Orgeneral Işık'tan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı'na da atamalar yapılacak.  Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı  Orgeneral Hasan Aksay ise görevlerini bir yıl daha sürdürecekler.

TERFİLERLE İLGİLİ KRİZ

Şura'da, 134 general ve amiralin terfi ve emekliliklerinin görüşülmesi,  35 civarında general ve amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, 45 albayın da  general ve amiral rütbesine yükselmesi bekleniyor. Kriz de burada yaşanacak. Günlerdir süren tartışmanın merkezinde de Balyoz davası kapsamında hakkında yakalama kararı verilen muvazzaf subayların bir kısmıyla ilgili terfinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği var.