BIST 10.755
DOLAR 32,24
EURO 34,88
ALTIN 2.424,88
HABER /  POLİTİKA

Yargıtaya muhtıra tüyoları

Yargıtay'ın bildirisine mizahi bir yaklaşım. Genç Siviller Yargıtay üyelerine ücretsiz seçmeli 2 ders eğitimi verdi.

Abone ol

Son dönemde adını sıkça duyduğumuz Genç Siviller bu kez Yargıtay'a karşı ilginç bir protestoda bulundu. E-muhtıra ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gündeme gelen hareket, bildiriye karşı bildiri yayınladı..

Hükümete karşı muhtıra niteliği taşıyan bildiri yayınlanan Yargıtay'a siyasete giriş tüyoları ve muhtıra nasıl yazılırın ipuçlarını verdi. Genç Siviller Yargıtay binasının hemen yanı başında hızlandırılmış Siyasete Giriş Dersi ve Muhtıra Yazma Teknikleri Eğitimi vedi.

22 Mayıs Perşembe günü saat 12’de gerçekleşen ders, tüm Yargıtay üyelerine ücretsizdi. İşte Genç Sivillerin bildirisindeki ilginç detaylar:

Hızlandırılmış Siyasete Giriş Dersi
Yargıtay Parti’sini kurmak için öncelikli olarak devlet memurluğundan istifa edilir. Sırmalı yakalı cüppeler Yargıtay depocusuna teslim edilir.
En az 30 Yargıtay üyesi bir araya gelir.
Parti kurulmasıyla ilgili gerekli formlar, içişleri bakanlığı web sitesinden indirilebilir.
Formlar siyah ya da mavi dolma kalemle itinayla doldurulur.
Kurucu Yargıtay Üyeleri ikametgâh, sabıka kaydı ve nüfus cüzdanı suretlerinden 5’er kopya hazırlar.
İlgili formalar ve belgelerle İçişleri Bakanlığı’na başvurulur.
Parti kuruluşuyla ilgili kararın olumlu çıkması durumunda ilgili belgeler Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesi’ne sunulur.
En az Türkiye’nin üçte birinde örgütlenme sağlanır.

Yargıtay üyelerine özel Muhtıra Yazma Teknikleri Eğitimi

Etkili bir muhtıra tabiî ki 5 sayfa olmamalıdır. Bunun dünya muhtıra literatüründe bir başka örneği yoktur. Çok acemice bir iş olmuştur bu.
Bu kadar kalabalık bir metin kimseyi ürkütmez, mesajı yeterince ortaya çıkmaz. Basın mensuplarını boş yere yorar.
İyi bir muhtıra için beyaz bir sayfa alınır.
Üç eşit paragrafa bölünür.
Birinci paragrafta ülkemizin içinden geçtiği ‘elim’ durum kısaca özetlenir. Kardeşin kardeşi kırdığından bahsedilir.
İkinci paragraf mesnetsiz saldırılar için kullanılır. Olmamış şeyler olmuş gibi gösterilir, olmuşlar ise abartılır, süslenir.
Üçüncü paragrafta kısaca muhatabınız tehdit edilir. Burada atış serbesttir. Tehdit ederken neyle tehdit ettiğiniz de ucundan azıcık gösterilir.
Her bölümde Atatürk’ten vurucu bir özdeyiş bulundurulur.
Muhtıralar, ‘Yüce Türk Milletine’ diye başlar, dil bilgisi kuralları önemsenmez, cümle düşüklükleri özellikle bırakılır. 0
Ünlü darbeci Franko’nun o ünlü sözünde dediği gibi “İyi bir muhtıra metni bir tür ağlama duvarıdır.” Derdin neyse samimiyetle anlatırsın, demokrasi ne olur, ekonomik kriz çıkar mı düşünülmez. Önemli olan senin içindeki safrayı atmandır, rahatlarsın. Muhtıra bencil bir eylemdir.
Muhtıralar asla Çarşamba günü değil verilmez, Cuma günü borsa kapandıktan sonra yayımlanır.
Etkili bir muhtıra için önceden yandaş basınla ilişkiye geçilir, siz muhtırayı açıklamadan, onlar manşetlerini hazır ederler, köşe yazılarını çoktan kaleme almış olurlar.
Diyelim ki, kimse sizin muhtıranızı takmadı. Böyle durumlarda düş kırıklığına gerek yoktur. “Önümüzdeki muhtıralara bakıyoruz” denir, sanki böyle bir muhtıra yayınlanmamış gibi rutin işlere dönülür.