BIST 10.693
DOLAR 32,22
EURO 34,95
ALTIN 2.425,18
HABER /  POLİTİKA

Vekillerin komik tartışması

Meclis Komisyonunda uyuşturcu, alkol ve sigara alışkanlıklarını tartışan vekillerden komik tartışma: Mücadele imamlara havale edilsin!

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- TBMM araştırma komisyonunda alkol, uyuşturucu ve sigaranın zararları üzerine tartışan vekiller arasında; tedavi için camii imamları ve tarikatların devreye girip girmemesi tartışması yaşandı. AK Partili vekilin, ‘espri ile söylüyorum’ dediği cümlelere CHP’liler, “dilin varmıyor varsa imamlara teslim edelim” diye tepki geldi. AK Partili Yahya Doğan, “ben liberalim” diye kendini savunmak zorunda kaldı.

ADIYAMAN’A GİDİP KURTULUYORLAR
Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nu Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Rüstem Aşkın’ı dinlerken, tartışma alkolizm ile mücadele noktasına geldi. Söz alan Yahya Doğan, “Adıyaman’a gidip bu tür alışkanlıklardan kurtulanlar olduğunu” söyledi. Bunun üzerine, uyuşturucu , alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak için dinin ve din adamlarının görev yapıp yapamayacakları, başarılı olup olamayacakları konusunda tartışma yaşandı:

İŞTE O TARTIŞMANIN TUTANAKLARI

YAHYA DOĞAN (Gümüşhane) – …Yalnız bu adsız alkolikler derneğiyle alakalı sözleri beni çok düşündürdü ve ben otuz otuz beş sene önce Fransa’da öğrenciyken değişik mahallerde alkol anonymous dernekleri, nedir bu falan diye merak ederdim. Sonradan öğrendik ki, şimdi sizin söylediğiniz husus.

Biraz önce çok değerli arkadaşımızın da dediği gibi bunlar birer hayır kuruluşu. Bunların kendilerinin ayakta durmaları mümkün değil. En etkin tedavi de o olduğuna göre yapılacak önerilerde, acaba bütün şehirlerimizde, hatta belediyelerin olduğu yerlerde bunların desteklenmesi, kamunun kaynak aktarımı suretiyle gönüllü kuruluşlar biçiminde olması da sanki bunların tedavilerinden, alkolik olanların tedavileri için harcanacak paradan daha da az olacaktır. Bence çok yerinde bir şey gibi düşünüyorum.

BATIDA KİLİSE DEVREDE
PROF. DR. RÜSTEM AŞKIN – Efendim, bir şey söyleyebilir miyim.
Bu dernekler aslında Batı’da kilise desteklidir, dini orijinlidir büyük ölçüde. Yani bizde böyle bir kaynak yok. Kilisenin kaynağı var, resmî kaynağı da var bildiğiniz gibi.

YAHYA DOĞAN (Gümüşhane) – Şimdi efendim konuyu çok kısa kesmek istedim. Çok şükür bizdeki alkol tüketimi özellikle gençlerde, ben üniversite hocayken dikkat ederdim, yine Avrupa’yla mukayese edilemeyecek kadar düşük olduğunu zannediyorum, bir yerde takılıp kalmadıysam.
HASAN ÖZDEMİR (Gaziantep) – Şimdi çoğaldı.

İÇKİ İÇEN Mİ İÇMEYEN Mİ BİTTİ

YAHYA DOĞAN (Gümüşhane) – Mesela ben 74’lerde Paris’e gittiğim zaman, öğlen yemeklerinde millet şarabı götürüyor, birayı götürüyor. Ki ben hiç alkol kullanmam. Ben kendi kendime o zaman “Bu toplum gitmiş, alkolik olmuş.”
AHMET ERSİN (İzmir) – Hiç tadına bakmadınız mı?
CANAN ARITMAN (İzmir) – Ama onlar bitmedi, biz bittik Sayın Vekilim. Biz içmiyoruz, bittik, onlar içiyor…
YAHYA DOĞAN (Gümüşhane) – Şuraya gelmek istiyorum: Olayın ciddiyeti açısından...
MUSA SIVACIOĞLU (Kastamonu) – Esrar bir kere…
YAHYA DOĞAN (Gümüşhane) – Ben hayatta esrar görmedim de, bilmem de. Şimdi söylemek istediğim, bunu mademki orada kilise de destekliyor…
Şimdi bir şey diyeceğim “Laiklik elden gidiyor.” demesin Sayın Ersin.
AHMET ERSİN (İzmir) – Bir sürü kişi var burada, niye ben söyleyeyim?

ADIYAMAN ÖRNEĞİ

YAHYA DOĞAN (Gümüşhane) - Camilerde Yeşilaylar, Kızılaylar neyse bir sürü sosyal etkinlikler falan yapılabiliyor. Ama, şimdi inanın otuz sene sonra ilk defa Sayın Hocamız… Bu adsız alkolikler derneğinin oralarda çok yaygın olduğunu gördüğüm için, demek ki faydalı bir şeymiş. Kilise de Alcoholics Anonymous diyordu o zaman şeyde ve üniversitelerde gruplar gelip… Yani bence üzerinde önemle durulması gereken… Çünkü kurtardıktan sonra alkoliğin tekrar elden çıkması zannediyorum çevreye baktığımızda bırakıyor… Şimdi Sayın Hocam biraz belki esprisi olacak. Bir zamanlar Adıyaman tarafına gidiyorlardı. Bırakıyorlardı, geliyorlardı ama bir süre sonra maalesef ondan sonra tekrar başlama durumu oluyor.
PROF. DR. RÜSTEM AŞKIN – Hâlâ orada etkili oluyor. Bir başka bağımlılıkla o bağımlılığı aşabiliyor kişi. Ama daha sonra bahsettiğiniz gibi aynı toplumsal çevreye girerse yeniden başlıyor. Camiye gittiğinde de “Dışlıyorlar beni.” diyor. “Kırk yıllık alkolik camiye mi gelmiş.” diyorlar. Yani şimdi biz dini boyuta baktığımızda, açık konuşmak gerekirse Hristiyan ülkeleri daha toleranslı iken bizde o yönden tolerans daha düşük, dini tolerans düşük.

DİLİN VARMIYOR
AHMET ERSİN (İzmir) – İmamlara teslim edelim diyecek ama söylemeye dili varmıyor.
CANAN ARITMAN (İzmir) – İmamların bu konuda başarılı olmadığı nereden belli? Çünkü dinen içki içmek günah. İmamlar her Allah’ın günü cemaatine “İçki içmeyin.” diyor ama başaramıyor. Onun için imamların bu konuda başarılı olamayacağı yüzyıllar boyu süren deneyimlerle bellidir.
YAHYA DOĞAN (Gümüşhane) - Ben Sayın Ersin Beyefendi’nin gerçekten espri olarak bunu söylediğiniz zannediyorum. Ben bu konularda son derece liberalim. İçen içer, camiye giden gider, onlar beni… Ben şimdi gençliğin sağlığı açısından, hepimizin çocukları var, olaya biraz da insani boyut açısından bakıyorum. Ben maliyeciyim. Bana soracak olursanız, eğer kaçakçılığı önleyebiliyorsanız alkole çok yüksek vergi koyacaksınız. Hem devletin gelirini artırmış olursunuz hem de tüketimi sınırlamış olursunuz.
CANAN ARITMAN (İzmir) – Zaten şimdi öyle, çok yüksek. İktidarınız döneminde…
YAHYA DOĞAN (Gümüşhane) – Kuzey ülkeleriyle mukayese ettiğiniz zaman…
CANAN ARITMAN (İzmir) – Yani en pahalı şaraplar bu ülkede satılıyor, hem de sıradan şaraplar.
BAŞKAN – Yahya Hocam bu konuyu tabii siz gündeme getirdiğiniz için şöyle bir şeyin en azından rapor bölümüne girmesinde yarar var. Şöyle özet bir bilgi doğru olur mu, Hocama da soralım: “Sınırları, amaçları ve çerçevesi iyi belirlenmiş, sosyal sorumluluk projeleri yürüten sivil toplum kuruluşlarına devlet destek olmalıdır.” gibi bir ifade zannediyorum raporda bulunmalı değil mi.
CANAN ARITMAN (İzmir) – İyi denetim şartıyla, iyi denetlemek şartıyla.
HASAN ÖZDEMİR (Gaziantep) – Yasa çıkarmamız lazım. Yani bununla ilgili eksik varsa Sayın Başkanım…
BAŞKAN – Tabii o mevzuat düzenlemesi de yapılmak kaydıyla gibi bir şey de konulabilir araya….”