BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,98
ALTIN 2.417,39
HABER /  POLİTİKA

Kart kullanıcılarına müjde!

Kredi kartı kullananlara müjde geldi! Milyonlar sevinecek ama en çok kara listedekiler mutlu olacak...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA/ Türkiye’de tam bir kredi kartı kaosu yaşanıyor. Vatandaşın yıllardır süren kredi kartı mağduriyetini bir nebze dindirebilmek için AK Parti hükümeti yeni bir adım atıyor. Meclis Adalet Komisyonu’nda bulunan Türk Ticaret Kanun Tasarısı’nda yapılacak değişiklikle kredi kartlarında faize tavan getirilerek, birleşik faiz frenlenecek.

Şubat 2008 itibariyle Türkiye’de kredi kartı kullanan kişi sayısı 37 milyon 335 bini aştı. Bunların 585 bin 60’ı, "kara listede." Yeni düzenleme ile kart sahipleri sevinecek ama en çok da kara listedeki 585 bin kartzede mutlu olacak.

FAİZE SINIR

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, hazırlıkları konusunda “Bankalardan alınacak tüketici kredi faizi en fazla yüzde 24, kredi kartında ise yüzde 78. Kredi kartlarında faize tavan sınırı getirilebilir. Henüz oran net değil. Tavan sınırı, tüketici kredi faiz oranının belki biraz üzerinde olabilir ama onun kat kat üzerinde olmamalı” bilgisini verdi.

SINIRIN BİLMEYENE YENİ KART YASAK

İyimaya, havuz sistemi konusunda da bir sınır getirileceğini anlatarak, kişinin aldığı kredi kartı limitinin, gelirin 4 katını aşamayacağını, eğer bu oran aşılmışsa yeni bir kart alınamayacağını bildirdi. Bir kredi kartıyla diğerini ödeme süresinin sona ereceğini de anlatan İyimaya, şu andaki yasada olduğu gibi iki yıllık kart kullanımı sonunda limit sınırı kaldırılmasına son verileceğini söyledi.

BİLEŞİK FAİZE FREN

Tasarı’nın "bileşik faiz"i düzenleyen 9’uncu maddesinde, "Üç aydan aşağı olmamak üzere faizin ana paraya eklenerek, birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla, borçlu yönünden ticari iş niteliğindeki ödünç sözleşmelerinde geçerlidir" deniliyor. Bu maddeye, "kredi kartlarında bileşik faiz uygulanmaz" ibaresi eklenecek. Böylece kredi kartlarında vatandaşları zor durumda bırakan bileşik faiz uygulamasının önüne geçilmeye çalışılacak. Kredi kartı kullanımında mağduriyetlerin artması, başta BDDK olmak üzere çeşitli meslek kuruluşları ve tüketici örgütlerinin uyarı ve talepleri üzerine, "bileşik faiz" uygulamasının "katlanılabilir ve gerçekçi" bir düzenlemeye dönüştürülmesi hedefleniyor.