BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Yangın enzından servet çıktı

Atatürk Havalimanı'nda Sistem Lojistik'e ait kargo bölümünden bir servet çıktı.

Abone ol

Atatürk Havalimanı'ndaki Sistem Lojistik'e ait kargo bölümünde bulunan 14 milyon dolar, 50 milyon YTL değerindeki altının sanıldığının aksine yangından zarar görmediği ortaya çıktı. Yangında eridiği tespit edilen 400 kilo gümüş görevlilerce muhafaza altına alınırken, radyoaktif sızıntı olduğu iddiaları yalanlandı.

Çelebi ve Sistem Lojistik'teki özel odada bulunan çelik kasalar dün soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ömer Güner Sazak başkanlığındaki bilirkişi heyeti, polis ve kargo şirketlerinin yetkilileri huzurunda açıldı.

İçindeki değerli malların etiketlerinin bile zarar görmediği, uluslararası para transferinde kullanılmak üzere saklanan 14 milyon doların yanmadığı, 50 milyon YTL değerindeki altının da yangında zarar görmediği tespit edildi. İncelemelerde 400 kilo erimiş gümüş bulundu.
Tespit edilen para, altın ve gümüş mühürlenerek zapt altına alındı. Bu çalışmalar kamerayla kaydedildi. Son olarak Havaş'ın kasalarından 6 kilo altının çıkarılacağı bildirildi.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, radyoaktif sızıntı olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, Çernobil gibi bir radyasyon tehlikesinin söz konusu olmadığını belirterek şöyle konuştu:

Mini Çernobil olmadı
"Çevreye ve insanımıza tehdit olabilecek, tehlike yaratacak hiçbir ölçüm sonucu almadık. Sadece ölçüm yapmıyoruz, havadan, sudan, topraktan numune alıyoruz. İnsanlarımıza zararlı olacak hiçbir şey yok. Olmasını da beklemiyoruz, çünkü oradaki malzemenin ne olduğunu biliyoruz. İtfaiye var, görevliler var. Onlara bir zarar gelmemesi için gerekli tedbirleri aldık. Yangın alanında bulunan radyoaktif maddeler 2 gece önce alındı. Yangın yerinde bir miktar iyot-131 radyoaktif kutu kaldı. Onlar da enkaz kaldırma çalışmalarında zarar görmemesi için betonlanarak sabitlendi. Beton radyasyona karşı zırhlama yapar."

Mülki Amir'den iddialara yanıt:
Radyasyonda çalışır mıyım?
Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri M. Vedat Müftüoğlu, radyoaktif maddelerin de bulunduğu kargo bölümündeki yangının ardından radyoaktif sızıntı olduğu yönündeki iddialara yanıt verdi. Müftüoğlu, iddiaları hakkında şunları söyledi: "Ben aptal mıyım, radyasyonun içinde çalışayım? Burası uluslararası bir havalimanı. Radyasyon olsa uçuşa izin verir miyim?"
Savcılık yetkilileri, inceleme için girilen her bölümde önce radyasyon ölçümü yapıldığını, bir tehlike görülmediği belirtilince buralara girildiğini söylediler.