BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.511,21
HABER /  GÜNCEL

İhracatçının döviz kaygısı

Dolardaki dalgalanma ve belirsizlik ihracatçıda tedirginlik yaratıyor.

Abone ol

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik, istedikleri rekabet ortamına ulaşabilmek için uzun bir süredir dolarla ilgili beklentileri bulunduğunu, ancak yaşanan dalgalanma ve belirsizliğin tedirginlik yarattığını, ileriyi göremedikleri için, varsayımlarla hareket etmelerinin ''kumar
oynamakla eşdeğer'' olabileceğini bildirdi.

Gedik, son yıllardaki dolarda yaşanan düşük seyrin ihracatçılarda büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu, bu nedenle her fırsatta kurun frenlenmesinin olumsuz sonuçlar getireceğine dikkati çektiklerini anımsattı.

Son haftalardaki dolarda yüzde 11'i aşan yükselişe rağmen ihracatçıların kaygılarının devam ettiğini vurgulayan Gedik, ''Dolarda dalgalanma ve belirsizlik hakim. Küçük miktarlardaki yükseliş devam mı edecek yoksa eski seviyesine mi gelecek? Hiç kimsenin yorum yapması mümkün değil. Uluslararası piyasalarda da kur olması gereken yerde değil'' dedi.

Gedik, bu yıl bazı sektörlerde yüzde 10'u geçen ihracat artışı olduğunu, ancak, bunun dolardaki düşük seviye nedeniyle gelire yansımadığını ifade ederek, ''Miktarın artığını, fiyatın düştüğünü görüyoruz. Bunun tek sebebi ise Türk Lirası'nın aşırı değer kazanıp, doların düşük seviyede kalmasıydı'' diye konuştu.

Gedik, sorunların çözümü için devletin mutlaka bir kur politikasının oluşması gerektiğini savunarak, ''İhracatçının yurtdışı bağlantıları rahat kurabilmesi için ileriyi görmesi lazım. Aksi takdirde kurdaki varsayımla hareket etmek kumar oynamaktan farksız olur'' dedi.

Belirginsizliğin siyasette olduğu gibi ekonomide de son derece tehlikeli bir sonuç verebileceğini savunan Gedik, bu yüzden Mart ve Nisan ayında bölge ihracatının Ocak-Şubat dönemine oranla yüzde 11-12 artış göstermesine sevinemediklerini anlattı.

-İHRACATTAKİ ARTIŞ VE TEKSTİL-

Gedik, AKİB kanalıyla yapılan ihracatta yaş sebze ve meyve ile hububat başta olmak üzere bazı sektörlerdeki artış görüldüğünü, tekstil ve konfeksiyonda ise gerilemenin sürdüğünü ifade etti.

Gedik, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Silifke'den Kahramanmaraş'a kadar ki bölgede, 1995 yılında 500'e yakın orta ölçekli konfeksiyon tesisi bulunuyordu. Bu envanteri yenilemek için yaptığımız çalışmada, aynı bölgedeki orta ölçekli konfeksiyon tesisi sayısının 10'a gerilediğini gördük. Bunda en büyük etkeni Çin tekstilidir.''

Gedik, büyük ölçekli konfeksiyon ve kumaş tesisinin de üretimini asgariye indirdiğini vurgulayarak, böyle devam ettiği takdirde bunların da kapanma riski bulunduğunu kaydetti.