BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,56
HABER /  GÜNCEL

Boşanma oranı artıyor

Boşanmak için mahkemeye başvuranların sayısı 1999-2004 yılları arasında yüzde 30 arttı.

Abone ol

İstatistiklere göre boşanmak için mahkemeye başvuranların sayısı 1999-2004 yılları arasında yüzde 30 artıp bir milyonu aştı. Boşanmak isteyen kadınların oranı ise yüzde 10'dan yüzde 50'ye çıktı.

Türkiye Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün yaptığı son araştırmaya göre adliyelerde en çok boşanma davaları görüldü. Elde son araştırma 1999-2004 yılları arasını kapsıyor. 2005 ve bu yılki rakamlar henüz bilinmiyor. Bu son beş yıllık araştırmaya göre, anlaşmalı boşanmak üzere mahkeme başvuranların sayısı yüzde 30 artış göstererek, bir milyonu aştı. Geçmiş yıllarda boşanmak isteyenler içinde kadınların oranı yüzde 10'u bile bulmuyordu. Fakat son rakamlar bu oranın yüzde 50'ye yaklaştığını gösteriyor. Boşanmak isteyen kadınların yüzde 80'ini çalışanlar ve üniversite mezunları oluşturuyor. Araştırmanın "erkekler" bölümü de ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Boşanmak isteyenlerin yüzde 50'sini oluşturan erkeklerin yüzde 85'i, bir işte çalışıyor. İşsiz olanların oranı ise sadece yüzde 15... Eskiden işsizlik en büyük boşanma nedeniyken, artık çalışan erkekler ayrılmak istiyor. Yüksek tahsilli erkeklerle kadınlar da boşanma davası açmakta tereddüt etmiyor...

BÜYÜ BOŞANMA GEREKÇESİ
Araştırmaya göre, ayrılmak için "ilginç" gerekçeler ortaya koyan çiftlerin sayısı da arttı. Yargıtay verdiği örnek bir kararda, eşine kapı açmamayı güven sarsıcı bir olay olarak değerlendirip bir çiftin boşanmasına karar vermişti. Bunun dışında, "ağız kokusu, kocasına etek giydirip çay servisi yaptırma, eşi kendine bağlamak için yapılan yarasa büyüsü, sürekli televizyon izleme ve bilgisayar bağımlılığı, başkasıyla mum ışığında yemek" gibi şikâyetler de, boşanma gerekçesi sayıldı.

Ali OKTAY
Sabah