BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.469,37
HABER /  GÜNCEL

Kamuda performansın yolu

Türkiye'de kamu sektörünün, AB sürecinde özel sektör koşullarıyla çalışmasının gerektiği söylendi.

Abone ol

Performans artırım stratejileri gurusu Gary Cokins, Türkiye'de kamu sektörünün, Avrupa Birliği (AB) sürecinde özel sektör koşullarıyla çalışmasının gerekeceğini söyledi.

İş zekası konusunda dünyanın lider kuruluşlarından olan danışmanlık kuruluşu SAS'ın stratejistlerinden Gary Cokins, performans artırımı konusundaki sorularını yanıtladı.

Türkiye'de kamu sektörünün, AB'ye uyum sağlamaya çalıştığını belirten Cokins, bu süreçte, daha etkin hale gelecek olan kamu sektörünün aynen özel sektör gibi performans ve etkinlik kurallarıyla çalışacağını ifade etti.

-KAMUYA ÖZEL SEKTÖRDEN ÜST YÖNETİCİ TRANSFERİ-

Cokins, kamu ile özel sektör arasındaki yönetim anlayışı birbirine yakınlaşırken, kamu kuruluşlarının da, gerekirse özel sektördeki üst
yöneticileri (CEO) transfer edebileceklerini vurguladı. Gary Cokins, kamuda performansı artırmak için ''şeffaf, hesap verebilir ve siyasi etkilerden bağımsız'' bir çalışma ortamı yaratmak gerektiğini ifade etti.

Performans artırımında, personelin önemine dikkat çeken Cokins, ''kuruluşlar, başarılı personeli küstürmeyip, teşvik edici politika uygulamalıdırlar'' dedi.

Kamu ve özel sektördeki üst yöneticilere iyi bir performans yönetim sistemi kurmalarını öneren Cokins, ''Performans yönetimi yöneticilere, şirketlerini mükemmel sonuçlara taşıyacak kararları nasıl alacaklarını gösteriyor'' diyor.

İş zekasını, ''verileri kullanmak ve bu verileri karar verme sürecine yansıtmak'' olarak tanımlayan Cokins, bu çerçevede, geleceği öngören bir tahmin ve buna bağlı modelleme yaptıklarını. Bu modellemede de olacakların en iyisinin hedeflendiğini kaydetti. Cokins, kamu kurumlarının performanslarının yarattığı sonucun ise ''azami vatandaş memnuniyeti'' olduğunu kaydetti.

Gary Cokins, kamu kurumlarının performansının, genel olarak Hükümetlerin ve ülkenin performansını da artırdığını vurguladı.

-KİTABI EN ÇOK SATANLAR LİSTESİNDE YER ALIYOR-

Performans yönetimi üzerine yazdığı kitaplarla adını duyuran Cokins'in bir özelliği de, performans yönetimi-maliyet ilişkisini en net ortaya koyan uzmanlardan biri olması.

Cokins'in yazdığı ''Activity Based Cost Management: An Executive's Guide'' isimli kitabı ABD'de en çok satanlar listesinde bir numarada yer alıyor.

Cokins'e göre, performans yönetimi, bir organizasyonun stratejisini, teknoloji destekli entegre bir iş geliştirme metoduyla yönetmek anlamına geliyor.

ABD'de, performans yönetimi uygulayan şirketler ve kuruluşların yöneticilerinin de başarılı olduğunun altını çizen Cokins, ''Amerika'da şu sıralar, şirketlerin neredeyse yüzde 70'inin stratejilerini uygulayamadıkları ve üst yöneticilerin görevde kalış sürelerinin 10 yıldan 5 yıla düştüğü konuşuluyor. Üst yöneticilerin görevlerinden alınma nedeni kötü stratejiler değil, bu kişilerin şirketin stratejilerini uygulamadaki başarısızlıkları'' dedi.

-YÖNETİCİLERİN EN ÇOK HATA YAPTIĞI YERLER...-

Gerek kamu, gerekse özel sektör olsun, kuruluşların geçerli performans ölçütlerini seçerlerse daha başarılı olacaklarını düşündüklerini belirten Cokins, ''Oysa ki, bu başarısızlığın altındaki temel neden, stratejinin, çalışanlarla iletişimin tam olarak yapılmamış olması. Dolayısıyla da çalışanların şirketin stratejisini anlayamaması'' diye konuştu.

-PERFORMANS YÖNETİMİNİN BAŞARIYLA UYGULANDIĞI ÖRNEK...-

Performans yönetim sistemlerinin başarıyla uygulandığı şirket örneğinin ise ABD'deki elektronik, bilgisayar ve ev gereçleri perakendecisi Best Buy olduğunu, bu şirketin, kendi sektöründeki rakiplerini geride bırakarak rekorlar kırdığını, çünkü bu şirketin performans yönetim sistemleri kullandığını belirten Cokins, Best Buy şirketinin, yönetim muhasebesi sistemlerini ve Aktivite Tabanlı Maliyet Yönetimi'ni kullanırken, bu sonuçları çalışanların ücret paketlerine yansıttığını kaydetti.

Cokins, performans yönetiminin en üstteki yöneticinin masasından, en alt seviyedeki çalışanın masa üstüne kadar uzanan bir yol olduğunu da vurgularken, kurumun stratejisinden, en üstteki personelden, en alttaki personele kadar haberdar olması gerektiğini ifade etti. 52 ülkede faaliyette bulunan SAS'ın, dünya genelinde 4,5 milyon kullanıcısı bulunuyor. 2000 yılından bu yana Türkiye'de İş Zekası çözümleri sunan SAS'ın Türkiye'de ise 30 müşterisi bulunuyor.