BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.435,24
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Wikipedia artık yalan karşıtı!

Wikipedia’nın kurucusu olan Jimmy Wales insanların katkılarıyla oluşacak yeni site 'WikiTribune'nün, yalan haber yayanlarla mücadele için faaliyete geçeceğini duyurdu.

Abone ol

Wikipedia’nın kurucusu olan Jimmy Wales insanların katkılarıyla oluşacak yeni site 'WikiTribune'nün, yalan haber yayanlarla mücadele için faaliyete geçeceğini duyurdu.

İnternet ansiklopedisi olarak kabul edilen ve birçok bilgiyi bünyesinde barındıran Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales Wikitribune ismini verdiği haber girişimiyle profesyonel gazeteciler ve topluluğa katkı sağlayanlarla küresel çaptaki haberlerin teyit edilmesini sağlamaya hazırlanıyor.

REKLAM YOK, BAĞIŞ VAR

Ücretsiz olarak kullanılabilecek olan site hiçbir reklam almayacak ve sitenin geliri aylık destekçilerin bağışları üzerinden sağlanacak. Siteye bağış yapacak olan kişiler sitenin ele alacağı konuların belirlenmesinde önemli rol oynayacaklar.

GAZETELERİ ÖRNEK ALIYOR

Uzun bir süreden beri bu konu üzerinde düşündüğünü ve planlamalar yaptığını belirten Wales; Guardian ve New York Times gibi gazetelerin üye sayılarında son dönemlerde yaşanan artış sebebiyle bu modelin işe yarayacağı konusunda güven duyduğunu belirtiyor.

Dünyaca ünlü bir siteye sahip olmanın getirdiği öz güvenle hareket eden Wales, bu yeni girişiminde mümkün olabilecek ölçüde şeffaf davranılacağını, hatta bunun sağlanabilmesi için bazı zamanlarda röportajların tam deşifresinin yayına sokulacağını belirtti.

BU BİR İLK OLACAK

Wikipedia’nın patronu Wales, Wikitribune sayesinde ilk kez vatandaş gazeteciler ile profesyonel gazetecilerin bir arada olacağına vurgu yapıyor. Google ve Facebook gibi platformlar son dönemlerde yalan haberlerin yayılmasına olanak sağlamalarıyla eleştiriliyorlardı. Wikipedia’nın sahibi Jimmy Wales’tan başka bu iki şirkette yalan haberleri engelleyebilmek için etkin bir yol arayışında olduklarını duyurdular. Yeni haber sitesinin yanına girmesi merakla bekleniyor.