BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Wei Wei itiraz sürecini başlattı

Çin'de muhalif sanatçı Ai Weiwei'ye kesilen vergi cezasına karşı itiraz sürecinin ilk adımı olan ön ödeme, sanatçıya yollanan bağışlarla yapıldı.

Abone ol

Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei, hükümet tarafından çarptırıldığı vergi usulsüzlüğü cezasını temyize taşıması için gereken ödemeyi gerçekleştirdi.

Sanatçının, Çin hükümeti tarafından çıkarılan 2,5 milyon dolarlık vergi faturasını ödeyebilmesi için binlerce kişi para yardımında bulunmuştu ve toplanan para 9 milyon yuan, yani yaklaşık 1,4 milyon dolara ulaşmıştı.

Weiwei bugün 1,3 milyon dolarlık ödemeyi vergi dairesine yatırarak, cezaya itiraz edebilme hakkını saklı tuttu.

Ödemeyi yaptıktan sonra BBC'ye konuşan Weiwei kendisini çaresiz hissettiğini ve öfkeli olduğunu söyledi.

"Bu süreç gerçekten korkunç" diyen muhalif sanatçı söz konusu ödemeyi yapmaktan çekindiğini çünkü bunun suçunu kabul etmesi olarak değerlendirilmesini istemediğini belirtti.

Ai Weiwei, ön ödemeyi yapmasına rağmen itirazının kabul edilip edilmeyeceğinin kesin olmadığını söyledi ve bu durumun hukuksuzluk olduğunu ifade etti.

Weiwei'nin vergi cezası konusunda Çin hükümetinden de vergi dairesinden de herhangi bir yorum yapılmadı.

"Vergi cezası bahane"

Weiwei'nin itham edildiği suçlama, sanatçının eserlerini üreten ve pazarlayan "Pekin Sahte Kültürel Kalkınma" adlı şirketin geç vergi ödemelerine dair.

Ai, şirketin sadece "tasarımcısı" olduğunu söylese de, yetkililer sanatçının şirketin asıl sahibi olduğuna inanıyor.

Sanatçı, ülke dışına çıkmak üzereyken Pekin Havaalanı'nda yakalanmış ve hazirana dek, üç ay gözaltında tutulmuştu.

Ai Weiwei herhangi bir suçlama yöneltilmeden salıverilmiş, ancak daha sonra vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmıştı.

Ai, geçen hafta BBC'ye yaptığı açıklamada vergi cezasının bir bahane olduğunu ve siyasi inançları nedeniyle kendisine zulmedildiğini savunmuştu.

Pekin Olimpiyatları için inşa edilen "Kuş Yuvası" adlı stadyumun tasarımında yer alan sanatçı, son bir dönemlerde Çin yönetimine yönelik eleştirileriyle dikkat çekiyor.

Ai, "81 gün tutulduğum gizli yerde beni hükümeti yıkmaya çalışmakla suçladılar. Daha sonra vergi kaçakçılığıyla suçlayacaklarını söylediler. İnsanların senin kötü biri olmasını düşünmesini istiyoruz dediler" diye konuşmuştu.