BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.429,19
HABER /  DÜNYA

Doğalgaz pazarlığında geleneksel son!

Rusya ile Ukrayna arasında her kış öncesi tekrarlanan geleneksel doğalgaz pazarlıklarında sona gelindiği öne sürüldü...

Abone ol

Ukrayna basını, Rusya'nın Kiev'e doğalgazda ciddi miktarda indirim yapmayı kabul ettiğini yazdı.

"Ekonomiçeskiye İzvestiya" gazetesinin Ukrayna Devlet Başkanlığı kaynaklarına dayandığı belirtilen haberinde, Rus doğalgaz devi Gazprom'un, Ukrayna'ya bin metreküp başına doğalgaz fiyatını 400 dolardan 220-230 dolara indirmeyi kabul ettiği iddia edildi. Gazeteye konuşan kaynak, iki ülke devlet başkanlarının bu ayın sonunda bir araya gelerek yeni anlaşmaya imza atacaklarını söyledi.

İki ülke yetkilileri arasında ay başında yapılan toplantıda, Moskova ve Kiev'in doğalgaz alışverişinde Rusya'nın ulusal para biriminin baz alınması kararlaştırılmıştı. Yeni anlaşma uyarınca Ukrayna, artık Rusya'dan satın aldığı gazın parasını ruble olarak ödeyecek. Ukrayna Merkez Bankası'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Bu anlaşma, Ukrayna'ya döviz piyasasındaki çalkantılardan kaçınma olanağı sağlayacak" denilmişti.

DEVLET BAŞKANI'NDAN RAHATLATAN SÖZLER

Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Sergey Levoçkin, "Yeni bir anlaşmazlık yaşanmayacak. Bu yıl 'doğalgaz savaşları' olmayacak. Kesinlikle bunu söyleyebiliriz" açıklamasını yapmıştı.

Pahalı Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için alternatif enerji kaynaklarına yöneleceğini ve gaz üretimini artıracağını açıklayan Ukrayna, Rusya'dan doğalgaz alımını azaltma talebinde bulunmuştu.