BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Vergi rekortmenlerine ödülleri verildi

Malatya Vergi Dairesi, 2008 yılı Kurumlar ve Gelir Vergisi rekortmenlerini ödüllendirdi.

Abone ol

İnönü Üniversitesi Balo Salonu'nda düzenlenen geceyle Kurumlar ve Gelir Vergisi rekortmenlerine plaket takdim edildi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak organize edilen ödül gecesine; Vali Ulvi Saran, Belediye Başkan Yardımcıları Ertan Mumcu ve Fatih Güven, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Vergi Dairesi Başkanı Ersin Özkan ve TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'un yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri,sivil toplum örgütü temsilcileri, akademik personel, oda ve dernek başkanları ile vergi dairesi personeli katıldı.

Ödül gecesinde bir konuşma yapan Vali Ulvi Saran, "Maliye hizmetleri devletin asli fonksiyonlarından birisi, vergi de kamu bürokrasisinin enerji kaynağıdır. Kamu bürokrasisi hizmetlerini yürütürken, gerekli duyduğu finansmanı mükelleflerin ödediği vergilerden teşkil eder. Elbette ki vergi, tarihi süreç içerisinde baktığımızda birçok siyasal değişim süreçlerinin, siyasal değişim aşamalarının ana nedeni, toplumların geçirdikleri dönüşümlerin temel gerekçeleri arasında yer almaktadır.

Vergi hukuku ve vergi uygulamalarındaki varılan yetkinlik, bugün dünyada ekonomik kalkınmanın ve toplumsal gelişmişlik düzeyinin temel göstergelerinden birisi olarak ortaya çıkmaktadır. Gelişmiş ülkelere baktığımızda hem ekonomik yapıları hem de sosyal yapıları itibariyle bu ülkelerin, gelişmiş bir vergi hukukuna ve iyi işleyen bir vergi mekanizmasına sahip olduklarını görmekteyiz. Ülkemizde vergi sistemi giderek gelişme gösteriyor ve önümüzde vergi tahsilatı ve verginin temin edilmesiyle oldukça verimli ve iyi işleyen bir mekanizmaya kavuşmuş bulunuyor"
dedi.

Saran, Malatya'da toplanan vergi gelirlerinin, Malatya'ya yapılan yatırımların ancak yüzde 40'ını karşıladığını kaydederek, "Malatya iline yönelik yapılan kamu harcamalarının yine Malatya'dan tahsil edilen vergilerin karşılaması oranı itibariyle baktığımızda, bu oran yüzde 40'lar civarındadır. Yani Malatya'da yapılmış olan kamu harcamaları yine Malatya'dan toplanan vergilerle ancak yüzde 40 oranında karşılanmaktadır. Bazı gelişmiş illerimizde yüzde yüzü aşan bir varlık göstermektedir ve illerin ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeylerine göre, kamu harcamalarının o ilin vergileriyle karşılanma oranı yükselmektedir. Malatya'nın bu noktada yüzde 40'lar civarındaki giderleri karşılama oranının önümüzdeki yıllarda artmasını umuyoruz" diye konuştu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, vergi reformunun şart olduğuna dikkat çekerek, "Verginin Anayasal ödev olduğu bilinciyle, kamunun finansmanında vergi en önemli kaynaktır. Demokratik ve gelişmiş toplumlarda sosyal adalet kamunun sağladığı bu kaynağın eşit şekilde paylaşımı ve adil bir vergi sistemiyle mümkündür. Bu aynı zamanda toplumsal barışın ve huzurun sağlanmasında en önemli unsurdur. Bu nedenle sağlıklı bir ekonomi kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve verginin tabana yayılmasıyla önlenebilir.

Mevcut vergi sistemimizdeki dolaylı vergilerin oranının yüzde 70'lere ulaşması bu konudaki en büyük olumsuzluktur. Yapılacak vergi reformu ile verginin tabana yayılması, vergi oranlarının makul ve ödenebilir bir oranda olması iş dünyasının en büyük beklentisidir. Bununla birlikte vergi kanunundaki değişikliklerin günübirlik değil iş dünyasının vergi planlamasına imkan sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir"
ifadesine yer verdi.

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ersin Özkan da, verginin sadece mükellefleri ilgilendiren bir konu olmadığını, vatandaşlara da büyük görevler düştüğünü söyledi. Özkan, verginin kamu yatırımlarının temeli olduğunu vurgulayarak, "Vergi haftasının amacı verginin önemini vurgulamak, toplumda daha sağlıklı bir vergi bilincini oluşturmak ve vergiye karşı gönüllü uyum alışkanlıklarını yaygınlaştırmaktır.

Devletin yapmış olduğu eğitimden asayişe, alt yapıdan ulusal güvenliğe, her türlü genel hizmetlerinden, adli hizmetlere, sağlık hizmetlerine kadar pek çok kamu hizmetinin yapılmasında en temel ve sağlıklı finansman aracı vergilerdir. Devletin yapmış olduğu bu hizmetlerin çok daha sağlıklı olabilmesi diğer şartların yanında verilere de bağlıdır"
dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 2008 yılında Kurumlar ve Gelir Vergisi'nde rekortmenlere ödülleri verildi. Kurumlar Vergisi'nde; Ultra Emar Sağlık Merkezi, Maksan Makine Sanayi A.Ş, Güven Sağlık Hizmetleri, Özeli EGM Hayat Hastanesi, Arma Yapı İnşaat Taahhüt LTD. ŞTİ, Yeni Doğuş Sağlık ve Medikal Hizmetleri A.Ş, Elit Sağlık Hizmetleri, Malatya Belediyesi Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanayi, Malatya Hayat Sağlık Hizmetleri A.Ş, Merkez Yapı İnşaat ve Gıda A.Ş.

Gelir Vergisi Şampiyonları ise; Ahmet Kılıçaslan, Mehmet Gören, Mahmut Köndel, Cemal Karabaş, Şefik Şengün, Vedat Bacanlı, Tevfik Ilıcak, Nedim Poyraz ve Mehmet Özer.