BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  POLİTİKA

O toplantıda Baykal da vardı!

Sırrı Sakık, 'Baykal bizden 20 militan istedi. Tanığı Eşref Erdem" dedi. Erdem Sakık'a bakın ne yanıt verdi?

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
BDP'li Sırrı Sakık'ın, "1999 yılında Eşref Erdem ile görüştük. Baykal bizden 20 militan istedi' iddiasına ismi geçen CHP miletvekili Eşref Erdem yanıt verdi:

"O toplantıların birinde Baykal da vardı, ama asla 20 militan lafı geçmedi. Pazarlık sözkonusu değildi" diye konuştu. "Hangi siyasi parti lideri 20 militan der? Niyetin olsa söylemezsin" diyerek Sakık'ı yalanladı.

Erdem Parlamento Muhabirleri Derneği ziyaretinde Sakık'ın iddialarına yanıt verdi. Erdem CHP lideri Deniz Baykal ile Ahmet Türk arasında kendi ricası üzerine bir görüşme olduğunu doğruladı. Bu görüşmede Sırrı Sakık'ın bulunmadığını anlatan Erdem 20 militan sözü bir kenara hiç bir pazarlık yapılmadığını savundu.  Erdem'in konuşmasından satır başları şöyle: 

YURTTAŞ VE TÜRK SAKIK'IN İDDİASINI DOĞRULADI

Eski DEP milletvekili Sedat Yurttaş da bugün Eşref Erdem'den önce konuştu ve Sakık'ın iddiasını doğruladı:

Yurttaş şunları söyledi:

"Görüşmelerden biri de şimdiki Rixos Oteli yani eski Ankara Oteli'nde yapıldı. Sırrı Sakık'ın sözünü ettiği görüşme ise artık ayrıntılar konuşulacaktı. Yani kaç kişi aday gösterilebilir diye. Çünkü o zaman bizim önerilerimizin başında mutlaka güçlü bir grup kurulması vardı. Görüşmede ben de vardım. Sayın Eşref Erdem sayın Baykal'n bilgisi dahilinde ve onayı ile bizimle görüştü. Çünkü önceden genel bir değerlendirme yapılmıştı. Bu değerlendirmede sayın İnönü'nün başkanlığında 1991'de yapılan itifakın yararları konuşuldu. Türkiye'ye ne kadar büyük katkısı olduğu ve Türkiye'nin mozaiğine ne kadar denk düştüğünü konuştuk.

TÜRK DE DOĞRULADI

Yurttaş'ın ardından konuşan Ahmet Türk de Sakık'ın iddiasını doğruluyordu. Ancak Ahmet Türk konuşurken 20 militandan bahsetmedi. "Baykal CHP'nin içinde bizden tanınmış isimleri istemiyordu. Tanınmamış isim istedi" dedi.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SAKIK'IK İSTİFASI MESNETSİZ

Gensoru görüşmeleri sırasında gereksiz bir müdahale oldu. Sayın Sakık'tan mesnetsiz iddiayı ortaya atmış olmasından üzüntü duyuyorum. Sağduyu sahibi kimse kabul edemez. Deniz Beyi 40 yıldır tanırım. Çizgisinde değişiklik olmamıştır. Böyle bir şey söylemek abesle iştigaldir.

SAKIK'IN SÖYLEDİĞİ DOĞRUDUR, GÖRÜŞTÜM AMA...

Birbirine yakın siyasi partilerin ittifakı olabilir. Kurumsal bir ittifaka imkan veren bir sistemimiz yoktur. Ama zaman zaman tabanlardan bu tür bunalım dönemlerinde bir güç birliği ittifak isteği gelebilir. Ama burada kurumsal kimlik önemlidir. Parti liderinin görevlendirdiği biri görüşmüş müdür görüşmemiş midir?

Zaman zaman ben de bu çerçevede görüşmeler yapmışımdır. Bunlardan biri de Sakık'ın söylediği gibi olmuştur. Ama iki siyaset adamı arasında konuşulmuş bir hususun parlamento gündemine getirilmesini esefle karşılıyorum.

O GÖRÜŞMEDE DENİZ BAYKAL DA VARDI, PAZARLIK YOKTU

O görüşmeye Deniz Baykal da gelmiştir. Ama benim ricam üzerine gelmiştir. Benim evimde Türk ve Baykal'la birlikte oldu.

Bu görüşmede bir pazarlık olmamamıştır. 20 militan verin söz konusu olmamıştır.

BENİ ÇAĞIRDILAR BEN DE GİTTİM

CHP olarak çizgimiz şudur. 91'de DEP'le olan işbirliğinin temel nedeni de budur. Doğu güneydoğu dışarıda kalmasın isteğidir. Teröre bulaşmamış insanlar olması isteği vardır. Sayın genel başkanın üzerinde durduğu da budur.

Orada oturan arkadaşlar beni çağırdı ben gittim. Ben biraz önceki saydığım ilkeleri sundum. Onun dışındaki önerileri kabul etmedim.



20 MİLİTAN LAFI NASIL ÇIKTI ANLAMIYORUM

Türk'le zaman zaman konuşmalarımız oldu. Bunun ötesinde bir şey söz konusu değil. Kurumsal kimlik çerçevesinde böyle bir görüşme olmamıştır.

Benim evimde olan görüşmede baskılar üzerine benim ricamla olmuştur. 20 militan lafı nasıl çıktı anlamıyorum.

SAKIK KIZGINLIKLA SÖYLEDİ

Sakık'ın kızgınlıkla sağduyusunu kaybederek söylediği söz olarak görüyorum. Tanığı olanlardan biri benim. Siyasette 30 yılını geçirmiş biri olarak 20 militan diye bir söz geçmemiştir. Kurumsal bir görüşme değildir. Sakık'ın da bulunduğu o görüşme yapıldıktan sonra Sayın Baykal'a bilgi verilmiştir. Sadece birinde Sayın Deniz Baykal bulunmuştur. Orada da 20 militan söz konusu değildir.

GÖRÜŞMEDE NE OLDU

Sözkonusu olan bir toplantı değil. Yarım saat sürdü. Sohbet biçiminde bir kahve içmedir. Bir liste konuşulması da söz konusu değil. Deniz Baykal pazarlık için gelmedi. Benim ricam üzerine görüşlerini Türk'e aktarmak için geldi Sayın Baykal. Ahmet Türk o günün koşullarını çizdi. Birlikte olmanın gerekliliğini söyledi. Deniz Bey de ilkeleri sıraladı. Şunlar listelerde yer alamaz dedi. Ondan sonra da olamadı tabi.

BAYKAL ÇİZGİSİNDE TUTARLI BİR İNSAN

Türkiye'de demokrasi ile ilişkili olmayanlar CHP listelerinde yer alamaz bizim partimizin politikasıdır. Baykal bu çizgisinde tutarlıdır.

Mezara gidecek sır varsa böyle herkesin sırrı vardır. Birbirine güvenerek yapılan bu görüşmelerin konuşulmaması gerekiyorsa bunları açıklamak meziyet değildir.

DİNLEME UYARISI

Dünkü iddianın ardından Sayın Baykal'la özellikle görüşmedim. Her taraf dinleniyor. Partimin bazı politikalarına tamamen karşıyım. Ama Deniz Beyi hakkettiği yere oturtmak da bir siyaset adamı olmam açısından gerekli. O nedenle bu açıklamayı yapmayı gerekli görüyorum. CHP çizgisinden ödün vemedi. Deniz Bey çok tutarlı bir çizgi izliyor. Dün ne söylüyorsa bugün de onu söylüyor.

SAKIK'IN AĞZINDAN KAÇTI

Ağzından kaçtığına adım gibi eminim. Kızgınlıkla... Hangi siyasi parti lideri '20 militan ver' der? Niyetin olsa da söylenmez. Makul bir şey değil. Benim bulunduğum hiç bir yerde böyle bir ifade geçmemiştir.

YURTTAŞ'I YALANLADI

"Sedat Yurttaş şahidim" diyor ama benim olduğum hiçbir toplantıda o yoktu.


DTP-BDP MEŞRUDUR

Parlamentoda bir parti legal bir partidir. Meşrudur. Ahmet Türk'le yıllardır dostum. Görünce selam vermeyecek miyim?