BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.402,89
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Velileri acı bir telaş sardı

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, velileri acı bir telaşın sardığını söyledi.

Abone ol

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, velilerin, çocuklarını okutabilmek için bütçelerine göre çok yüksek rakamlarla harcama yapmak zorunda bırakıldığını ifade etti. Dinçer, Eğitim-Sen Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, okullara kayıtların başlamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci velisini, yapacakları eğitim harcamaları dolayısıyla ''acı bir telaşın'' sardığını savundu.

Dinçer, ''Her geçen yıl bir önceki yıla göre daha da artan eğitim harcamaları, bu yıl velilerin ekonomik gücünü oldukça zorlayacak gibi görünüyor'' dedi. 2006-2007 eğitim-öğretim yılında velilerin devlet okullarında yapacağı ortalama eğitim harcamalarının 2 bin 258 YTL olacağını ileri süren Dinçer, ''Eğitim hakkının bir hak olmaktan çıkıp, parası olanın yararlanabildiği bir fırsat haline dönüştüğünün en açık göstergesi, öğrenci velilerinin her yıl çocukları için yapmak zorunda oldukları eğitim harcamalarıdır'' diye konuştu.

 ''KATKI PAYI SOYGUNU''

Dinçer, Eğitim Sen'in, Türkiye'nin 15 ilini baz alarak yaptığı araştırma sonuçlarının, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinden, katkı payı adı altında 190 Milyon YTL'nin üzerinde para toplandığını ortaya çıkardığını savunan Dinçer, ''Yoksulluğun, işsizliğin ve gelir adaletsizliğinin son derece yoğun olduğu ülkemizde, Anayasada ve pek çok uluslararası sözleşmede (eğitim öğretim devlet okullarında parasızdır) ifadesi yer almasına karşın, binlerce okulda, bizzat Anayasa suçu işlenerek, öğrencilerimizden katkı payı adı altında para toplanmaktadır'' dedi.

Dinçer, ''devlet okullarında eğitim-öğretimin tamamen paralı hale getirildiğini'' öne sürerek, ''Eğitim sistemi, her geçen yıl daha fazla oranda piyasacı ve ticari bir anlayış ile kuşatılırken, veliler çocuklarını okutabilmek için bütçelerine göre çok yüksek rakamlarla harcama yapmak zorunda bırakılmaktadır'' dedi.