BIST 10.322
DOLAR 32,22
EURO 34,72
ALTIN 2.451,13
HABER /  GÜNCEL

Vaniköy Camii ibadete açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Birileri gibi İstanbul sevgimizi lafta bırakmıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangında zarar gördüğü için restore edilen Vaniköy Camii'nin açılış törenine katıldı. Erdoğan törende yaptığı açıklamalarda, "2002'den bu yana yaklaşık 5 bin 500 eserimizi restore ettik" dedi. Erdoğan, "Bu şehri tüm ilçeleriyle beraber gönülden seviyoruz. Bu güzel şehrin meftunuyuz, aşığıyız. İstanbul sevgimizi birileri gibi lafta bırakmıyoruz" diye konuştu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasım 2020'de ahşap çatısı ve müştemilatı yanarak kullanılamaz hale gelen, yaklaşık 2,5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından bugün yeniden ibadete açılan Vaniköy Camisi'nin fotoğrafıyla cuma mesajını paylaştı.

"Boğaz'ın incisi"

Erdoğan Dijital Medya Twitter hesabı üzerinden paylaşılan "Hayırlı Cumalar" mesajında, "Boğaz'ın incisi" olarak tanımlanan caminin fotoğrafına yer verildi.  Vani Mehmed Efendi tarafından 1665'te yaptırılan ve halk arasında Vaniköy Camisi olarak bilinen Vani Mehmed Efendi Camisi'nde restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Vaniköy Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle ibadete açıldı. Erdoğan cuma namazını kıldığı Vaniköy Camii'nin açılışında şu açıklamalarda bulundu:

"Yalanlarla İstanbullu kardeşlerimizin zihnini bulandırmaya çalıştılar"

Tarihi Vaniköy Cami Üsküdar'ımızın sembol mekanlarından biriydi. 2 buçuk yıl önce çıkan yangında ağır hasar görmüştü. Bu yangın sonrasında malum çevreler istismara başladılar, buranın ranta açılacağını ima ettiler. Yalanlarla İstanbullu kardeşlerimizin zihnini bulandırmaya çalıştılar. Biz yeniden ihya etmek için harekete geçtik. Kapsamlı bir hazırlık sürecinden sonra Kalyon Vakfı camimizi şehrimize kazandırmak için kolları sıvadı. 

Vaniköy tam 3 buçuk asır boyunca bu bölgenin kalbi durumundaydı. Camimizin artık kütüphanesiyle birlikte İstanbul'un yeni uğrak yeri haline geleceğine inanıyorum. Caminin restorasyonunu gönüllü olarak üstlenen Kalyon Vakfı'na canı gönülden tebrik ediyorum.

Camilerimizin hepsi birer ibadethane olmasının yanı sıra bu toprakların bize ait olduğunu gösteren kimlik kartımızdır. İhya ettiğimiz her bir kültürel mirasımızla geçmişten bugüne ve geleceğe köprü kuruyoruz. Medeniyetimize vefa borcumuzu ödüyoruz. İman ocaklarının tütmesine özel önem veriyoruz.

"İstanbul sevgimiz birileri gibi lafta bırakmıyoruz"

Bize Sultan Fatih'in emaneti bu şehri tüm ilçeleriyle beraber gönülden seviyoruz. Bu güzel şehrin meftunuyuz, aşığıyız. İstanbul sevgimizi birileri gibi lafta bırakmıyoruz. 

İstanbul’un her metrekaresini, eser, yatırım ve projelerimizle nakış nakış işleyerek samimiyetimizi gösteriyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan, tüm İstanbullulara hizmet ederek muhabbetimizin gereğini yerine getiriyoruz.

İstanbul’a minnet borcumuzu bu kadim şehrin tarihi ve kültürel dokusuna daha fazla sahip çıkarak ifa etmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar kaderine terk edilmiş ecdad yadigarı nice eseri ihya ettik. Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyetine uygun şekilde Ayasofya Camii’ni, 86 yıllık ayrılığın ardından tekrar Ezan-ı Muhammedi'lerle buluşturduk.

Büyük Çamlıca Camii ile İstanbul’a görkemli ve şehrin sembolü haline dönüşen muhteşem bir eser kazandırdık. Bir dönem vesayet girişimlerine bahane olarak gösterilen Taksim Camii’ni inşa ederek İstanbul’un kalbine bir gül yerleştirdik. Rami Kütüphanesi’nden Eminönü Yeni Camii’ne kadar pek çok eseri tarihi hüviyetini koruyarak restore ettik, milletimizin istifadesine sunduk.

"İstanbul’a yaptığımız kamu yatırımlarının toplam tutarı güncel rakamlarla 812 milyar lirayı geçiyor"

Levent Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ni inşa ederek yine muhteşem bir eseri kazandırdık. 2002’den bu yana sadece vakıflar Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla yaklaşık 5 bin 500 eserimizi restore ederek ihyasını gerçekleştirdik. Bunlarla birlikte havalimanlarından raylı sistemlere, şehir hastanelerinden okullara, yollara, kültür merkezlerine kadar her alanda İstanbul’u hak ettiği yatırımlarla buluşturduk. Son 21 yılda İstanbul’a yaptığımız kamu yatırımlarının toplam tutarı güncel rakamlarla 812 milyar lirayı geçiyor.

"İstanbul'u içinde sürüklendiği bu Fetret Devri'nden hep beraber çıkartacağız"

Bizden önce on yıllar boyunca ihmal edilen İstanbul, 1994’ten itibaren mahalli idareler boyutuyla da altın yıllarını yaşamıştı ancak İstanbul’u birkaç senedir, yerel hizmetler noktasında tekrar bir fetret devrine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz. Önümüzdeki 9 ay süresinde hep birlikte çalışarak inşallah İstanbul’u içinde sürüklendiği bu fetret devrinden hep beraber çıkartacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun"

Camimize sahip çıkan bu eseri ihya eden tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Cuma'nız mübarek olsun.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Babası intihar eden kayıp kız Müge Anlı'da ortaya çıktı! "Kendi hırsından beni öldüremediği için kendini öldürdü"
Foto Galeri Babası intihar eden kayıp kız Müge Anlı'da ortaya çıktı! "Kendi hırsından beni öldüremediği için kendini öldürdü" Galeriye Gözat