BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Van'daki kadınları şimdi de töre vurdu

Sosyolog Zeynep Banu Dalaman ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, Vanlı kadınları depremden sonra töre de vurdu

Abone ol

Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Sosyolog Zeynep Banu Dalaman ve ekibi deprem bölgesinde ön çalışma yaptı.

Van'a psikologlar göndermek istediklerini kaydeden Dalaman, kadınları deprem gibi törelerin de vurduğunu söyledi.

Akşam gazetesinin haberine göre, 10 gündür çadır kentte kalan Dalaman'ın izlenimleri şöyle:

"TUVALETE GİTMEYE ÇEKİNİYORLAR"

"Depreminin açığa çıkardığı bir diğer konu töre. Çadır kentlerdeki kadınlar, dışarı çıkmaya alışık olmayan, yöresel yaşam koşullarına göre hareket eden kadınlardan oluşuyor. Vanlı kadınlar töre nedeniyle çadırdan çıkmıyorlar. Tuvalete bile gitmeye çekiniyorlar. Erkeklere görünmek istemiyorlar."

"ÇADIRDAN ÇIKMIYORLAR"

"Çok sayıda psikolog var. Onlarla görüştük. Psikologlar 'Van'a deprem korkularını yenmek için geldik ama kadınların sorunları önceliğimizi değiştirdi. Evlerde kapalı kapılar ardında gizlenen sorunlar çadır hayatıyla açığa çıktı. 'Kadının yeri evidir, başka erkeklerle temas günah' anlayışıyla hayatlarını idame ettirmişler. O yüzden neye uğradıklarını şaşırmış durumdalar. Şimdi kayıplarına mı yoksa yeni yaşamlarına nasıl alışacaklarına mı yansınlar bilemiyorlar. Çadırdan başlarını çıkarmaya ikna etmek kolay değil. Van'a çok daha fazla psikologun gelmesi gerekir' diyorlar."