BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Wall Street eylemcileri geri dönüyor

Dün polis tarafından boşaltılan New York'taki Wall Street'i İşgal kampı eylemcileri park alanına geri dönmeye başladılar. Park alanına çadır kurulmasına ise müsaade edilmeyecek.

Abone ol

New York'ta dün dağıtılan Wall Street'i İşgal kampında yer almış eylemciler, Zucotti Park'ına geri dönmeye başladılar.

Eylemcilerin geri dönüşü dün akşam saatlerinde belediye ve polisin kampı dağıtma gerekçesini haklı bulan bir mahkeme kararı ardından gerçekleşti.

Karara göre eylemcilerin parka dönmeleri mümkün ancak parkta kamp kurmaları yasaya aykırı kabul edilecek.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg tarafından güvenlik ve kamu düzenini tehdit etmesi sebebiyle polis tarafından boşaltılan Zucotti Park, son iki aydır Wall Street İşgal adı altında finans sistemine yönelik eylemlerin merkezi olmuş durumdaydı.

Önceki gece yarısı düzenlenen operasyonla kamp tahliye edilirken, 200'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Parkın polis tarafından boşaltılması sırasında kullanılan biber gazından etkilenenler olmuştu.

Mahkeme kararı

Dün New York Yüksek Mahkemesi'nde görülen Zucotti Parkı'nın boşaltılma kararı duruşmasında, eylemcilerin avukatları tarafından öne sürülen kampın anayasa tarafından garanti altına alınmış olan proteso hakkında uygun olarak gerçekleştiği iddiası mahkeme heyetince reddedildi.

Park alana yerleştirilen çadır ve jenaratörler parkın sahiplerince tanımlanan kullanım amacına uygun olmadığına hükmeden mahkeme, polisin parkı boşaltma kararını onaylamış oldu.

Karar ardından, Zucotti Parkı çevresinde kurulmuş polis barikatları kaldırıldı ve eylemcilerin tek sıra halinde parka girmelerine müsade edildi.

Polis tarafından yapılan uyarılarda park alanına çadır kurulmasının yasak olduğu hatırlatıldı.

Eylemcilerden biri BBC'ye yaptığı açıklamada mahkeme kararı ne olursa olsun eylemlerine devam etmekte kararlı olduklarını belirtti.

Mahkeme kararı hakkında konuşan New York Belediye Başkanı Bloomberg ise protesto hakkının kamusal bir alanı çadırlarla işgal etmeyi kapsamadığının yargı tarafından da belirtilmiş olduğunu söyledi.

İşgalcilere müdahale

Son günlerde Amerika'nın farklı şehirlerindeki Wall Street'i İşgal Eylemlerine müdahaleler gerçekleşti.

Oakland, Denver, Colorado, Salt Lake City ve Utah'daki kapitalizm karşıtı eylem alanları polis tarafından boşaltılmıştı.

California'daki Berkeley Üniversitesi kampüsünde öğrenciler tarafından kurulmaya çalışılan eylem kampına çevik kuvvet polisleri engel olmuşlardı.

New York'taki "Wall Street'i İşgal" kampı ekonomik eşitsizliği protesto için Eylül ayında kurulmuş, dünyanın birçok kentinde benzer eylemlere esin kaynağı olmuştu.

'Yüzde 99'u temsil ediyoruz'

İşgal hareketi kaynakların eşit paylaşımını savunuyor ve paranın çoğunun en zengin yüzde birlik kesimin elinde olduğuna dikkat çekiyor. Protestocular, kendilerinin yüzde 99'luk kesimi temsil ettiğini söylüyor.

Oakland'da polis, kampa baskın düzenleyerek 33 kişiyi gözaltına almıştı. Polis operasyona gerekçe olarak kampta şiddet olaylarının artmasını gösterdi. Portland'daki kampta da Pazar akşamı 50 kadar kişi gözaltına alındı.

New York’un finans merkezinde başlayan, park ve meydanları işgal ederek, kapitalizm karşıtı direnişi yayma amacı taşıyan eylemler birçok Avrupa şehrinde de düzenleniyor.

Londra’da St. Paul Katedrali önünde kurulan eylem kampı bugün birinci ayını doldurdu.