BIST 10.922
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.501,28
HABER /  GÜNCEL

Deprem korkusu öğrencileri evlerinden kaçırdı

Adapazarı’nda 17 Ağustos öncesi deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda kalan öğrencilere 'bu evlerden taşının' çağrısı yapıldı.

Abone ol

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından, Sakarya'da da eski deprem yönetmeliğine göre yapılan 2 bin binanın yıkılmaya aday olduğunu belirtti. Rektör Elmas, Adapazarı'nda bulunan bu binalarla ilgili üniversite olarak 10'u kamu binası 40'ı da özel kişilere ait 50 binada güvenlik testlerine başlayacaklarını belirterek şunları söyledi:

"17 Ağustos depreminden sonra sürekli gündeme getirdik. Son olarak Van'daki ikinci depremde gördük. Eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalar riskli. Ölüm olayları bu binalarda oldu. 17 Ağustos depreminin meydana geldiği Marmara Bölgesi'nde de eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış Adapazarı'nda 2 bin bina var. Bu binalarda insanlar oturuyor. Olası bir depremde bu binalar yıkılmaya aday. Üniversite olarak bu binaların güvenlik testlerini yapacağız."

Prof.Dr. Elmas binalarda güvenlik testlerinin zemin, malzemelerin röntgenlerinin çekimi, ve projelerinin statik laboratuvar testleri olarak yapılacağını da söyledi.

ÖĞRENCİLER TAŞINIYOR

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas, Adapazarı'nda 33 bin öğrencinin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu ögrencilerin yaklaşık 10 bini evlerde kalıyorlar. Bazıları çok katlı ve eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış. Van depremi sonrasında eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış eski binaların güvensizliği gündeme gelince, ögrenciler bu binalardan deprem sonrası yapılan binalara taşınmaya başladılar. Zaten üniversite olarak da öğrencilerimize kayıt yaptırırken de böyle uyarılarda bulunuyorduk, Ancak konunun ciddiyeti Van'daki ikinci depremde anlaşılınca çok katlı binalardan kaçışlar başladı."

YENİKENT'E GİDİN ÇAĞRISI


Bu arada Sakarya Büyükşehir Belediye başkanı Zeki Toçoğlu, üniversite öğrencilerini 17 Ağustos depreminden sonra kalıcı konutların yapıldığı yeni yerleşim bölgesindeki evlere taşınmalarını istedi.

Üniversite eğitimi almak için gelen öğrencilerinin, can güvenliğini tehdit eden binalarda yaşamalarına göz yummayacaklarını dile getiren Zeki Toçoğlu, "Bu binalar güvenli değil. Öğrencilerimiz daha güvenlikli olan Yenikent bölgesindeki evleri tercih edebilirler. Bunun için kısa bir süre içinde Yenikent bölgesinden direk kampüse ulaşımı sağlayacak hatlar oluşturuyoruz" dedi.