BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Vanlılar otogar ve havalimanlarına koştu

Van'da başta barınma olmak üzere ihtiyaçların bir an önce karşılanabilmesi için tahliye formülü devreye girdi.

Abone ol

Depremzedeler, çevre illerin yanı sıra özellikle Mersin, Antalya, Muğla, İzmir ve İstanbul'a taşınıyor.

Son 6 günde yaklaşık 50 bin depremzede uçak, otobüs ve toplu ulaşım araçlarıyla tahliye edildi. Van'dan kalkan tüm uçaklar dolu, otobüslerde ancak 5 gün sonraya yer bulunabiliyor. İnsanlar günlerce terminallerde bekliyo

 TÜRKİYE KAPILARINI AÇTI


Van'dan ayrılmaya karar veren depremzedelere yurdun dört bir yanından yardım eli uzandı. İşte bunlardan birkaçı:

- Bursa, 900 depremzedeyi misafir edecek, 100 kişinin bugün Bursa'da olacağı açıklandı.

- Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara'ya, 120'si bu hafta toplam 600 depremzedenin gelmesini beklediklerini, misafirhanelerin hazır hale getirildiğini söyledi.

- Kuşadası Kaymakamlığı ilçede seferberlik başlattı. İlçedeki kamuya ait dinlenme tesisi ve kamplardaki yatak sayıları ile barınma koşulları tespit edildi. İlçeye şimdiye kadar 12 aile geldi.

- Yozgat'ta Umut Derneği, 16 kişilik iki depremzede ailesini çadırdan kurtararak kiraladıkları kaloriferli eve yerleştirdi

- Muğla ve ilçelerinde bin 200'e yakın kişinin konaklayabilmesini sağlamak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile otellerde yer ayrılmaya başlandı.

- Kendi imkanlarıyla Alanya'ya giderek 5 yıldızlı Justiniano Park Conti Otel'e yerleştirilen depremzede ailelerin çocukları, Okurcalar İlköğretim Okulu'nda ders başı yaptı.

- Denizli Valiliği kamuya ait misafirhane ve sosyal tesislerde 600 depremzedeyi misafir edeceklerini açıkladı.

- Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB), Van depreminde evleri hasar gören 6 kişilik Durgun ailesini, lojmanında misafir etti.

- İzmir Valiliği, depremzedelerin barınması için kentte bulunan 8 kamu kuruluşuna ait sosyal tesisleri hazırladı.

Van, ilk olarak 23 Ekim'de yaşanan 7.2'lik Erciş depremi, ardından büyüklüğü küçük etkileri büyük 5.6'lık depremden sonra ayağa kalkamadı. Barınma sorunu bir türlü çözülemeyen Vanlılar, eksi 18 dereceye kadar düşen hava sıcaklığıyla baş edemeyince çareyi şehri terketmekte aramaya başladı. 6 gün önce meydana gelen 5.6 şiddetindeki depremle beraber, her gün ortalama 10 bin kişinin terk ettiği Van her geçen saat hayalet şehre dönüşüyor. Şu ana kadar yaklaşık 50 bin depremzede havayolu, otobüsler ve demiryolları ile şehirden uzaklaştı. İlk depremde gidenler ve kendi araçlarıyla şehri terk edenlerin sayısının da 30 bini bulduğu tahmin ediliyor.

22 DAKİKADA BİR OTOBÜS

Kaçışın en net gözlemlendiği nokta Van Şehirlerarası Otobüs Terminali. Toplam 7 yedi otobüs firması, sefer sayılarını iki katına çıkardı. 10 Kasım'dan bu yana her gün 65 otobüs dolu bir şekilde, zaman zaman da ayakta yolcu alarak başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere batıya doğru hareket ediyor. Terminalde her 22 dakikada bir, bir otobüs hareket ediyor. 52 yolcu kapasiteli otobüsler son 6 günde 20 bini aşkın kişiyi şehirden uzaklaştırdı. Yedi otobüs firmasından, Yeni Van Seyahat günde 5, Metro Turizm 9, Bitlis Taç Turizm 2, Best Van Tur 18, Van Gölü Seyahat 29, Van Yolu Turizm ve Erciş İtimat 1'er seferle yola çıkıyor.

HAVAALANI MAHŞER YERİ

Van Ferit Melen Havalalanı da tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor. Hava şartlarından dolayı zaman zaman gecikmelerin yaşandığı alanda son 6 günde 22 bin 200 yolcu, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana'ya uçarak deprem bölgesinden ayrıldı. Türk Hava Yolları, Anadolujet, Pesasus ve Sunekpress havayolu firmalarının uçtuğu Van'dan, son 6 günden beri günde 20 uçak havalanıyor.

YÜK TRENİNE YOLCU VAGONU

Devlet Demiryolları ise, Van'dan kaçmaya çalışan depremzedeler için son 6 aydan beri yenileme çalışmalarından dolayı yolcu trenlerine kapadığı demiryollarını açarak, yük trenlerine yolcu vagonları bağlamaya başladı. 6 aydan bu yana sadece Elazığ'a kadar yolcu tanışıyor ve yolcular Elazığ'dan sonra otobüsler ile Van'a gidiyordu. Elazığ-Van demiryolu hattında ise sadece yük trenleri çalışıyordu. Ancak son 6 günden bu yana Van Tren Garı ile Elazığ Tren Garı arasında çalışan bölgesel yük trenlerine yolcu vagonları eklenerek 350 kişi Elazığ'a ulaştırıldı.

TAHLİYE KÖPRÜSÜ KURULDU

AFAD'ın tahsis ettiği otobüsler depremzedeleri başka illere taşımaya başladı. Sabah gönderilen otobüsler depremzedeleri İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Gaziantep, Adana ve Konya ile istedikleri illere götürmek üzere yola çıktı.

3 GÜN BUZLANMA VE DON BEKLENİYOR

Van'da soğuk ve yağışlı hava etkisini sürdürecek. Kent merkezi bugün parçalı ve çok bulutlu, çevreleri de hafif kar yağışlı geçecek. Hava, Perşembe günü parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksek kesimleri kar yağışlı olacak. Bölgede, 3 gün boyunca sabah ve gece saatlerinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayının görüleceği tahmin ediliyor.