BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Vali Erol Başbakan'a laf söyletmedi!

Elazığ Mimarlar Odası 2'nci Başkanı Erkan Karakaya, Elazığ depremini kerpiç evlere bağlayan Başbakan Erdoğan'ı eleştirince, vali kendini tutamadı...

Abone ol

Elazığ'da düzenlenen ‘Kerpiç Yapılar ve Deprem Gerçeği’ konulu panelinde konuşan Prof.Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu fay hattının 7'den büyük deprem üretme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Oturum başkanlığını Yüksek Mimar Oktay Ekinci'nin yaptığı panele İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği öğretim üyesi Prof.Dr. Naci Görür, Yüksek Mimar Bayazıt Büyükyıldırım ve Doç.Dr. Bilge Işık'ın yaptığı panelden önce konuşan Elazığ Mimarlar Odası 2'nci Başkanı Erkan Karakaya, Elazığ depremini kerpiç evlere bağlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Deprem ve kerpiç evlere yabancı olmadıklarını anlatan Karakaya, 8 Mart'ta meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremde 52 kişinin öldüğünü hatırlatarak şöyle dedi:

“Topraklarının yüzde 90’ından fazla bölümü deprem riski altında olan ülkemiz için pek de sürpriz olmayan bu deprem sonrasında başta Başbakanımız olmak üzere yetkililer işin temelindeki sorunları görmezden gelerek ve gerçekleri gizleyerek, alelacele bir suçlu aramış ve bu deprem için de suçluyu kerpiç yapılar olarak ilan etmişlerdir. Bu depremden sonra yetkililer her depremden sonraki alışkanlıkla kriz masaları kurulmuş, afet bölgesine deprem sonrası yapılan yardımlar listeler halinde basına sunulmuş ve ölenlerimizin arkasından rahmet dileyerek, ülkemizin başka coğrafyasında yeni oluşacak bir depreme kadar kendilerince görevlerini yapmış olmanın huzuru içerisinde yıkımı ve can kayıplarını unutulmaya bırakmışlardır.
Ancak Elazığ depreminin ardından Başbakanımızın ağzından çıkan ‘Şu ana kadar kaybettiklerimiz en büyük üzüntümüz, hüznümüz şüphesiz ki bu bölgenin yerel mimari anlayışı kerpiç yapılanmadır. Bu kerpiç yapılanmanın da ne yazık ki faturası ve bedeli ağır olmuştur' sözleri hafızalara kazındı. Başbakanımızın bu sözleriyle, 6 büyüklüğündeki bu depreme neden bu kadar çok can kaybı olduğu ve neyin neden olduğu kamuoyuna açıklanmış ve suçlu bulunmuştur. Bu da kerpiçtir. Hiçbir bilimselliğe ve gerçekliğe dayanmadan, sadece yüzeysel gözlemlere dayanarak söylenmiş bu sözler, hele de ülkenin en üst yetkilisince telaffuz edilince pek çok kişinin de bu söylem çerçevesinde depremin sonuçlarını sorgulamanın kerpiç üzerinden tartışılmasını doğal karşılamıştır.“

VALİ EROL SİNİRLENDİ

Karakaya’nın konuşması üzerine Vali Muammer Erol, “Burada bir konuşma yapmazsam karnım ağrır” diyerek kürsüye çıktı. Erol, depremden sonra yapılanları küçümseyen, hiç sayan ve arkasından kerpiç, betonarme yerine kerpici öneren anlayışı ‘kutladığını' söyledi.

Vali Erol, “Betonarme yapıları bırakacağız, sizin bu çok yani mimari mesleğinizin bilgisinden tecrübesinden kaynaklanan bu ifadelerinizi rehber alarak kerpiç yapılar yapacağız. Teşekkür ederim, sağolun” diyerek, kürsüyü terk etti.

Gerginlik üzerine oturum başkanı Yüksek Mimar Oktay Ekinci, söz alarak, “Ben inanıyorum ki biraz sonraki sunumlarda sayın valimizi heyecanlandıran dünyadan bazı örnekleri arkadaşlarımız bizlerle paylaşacak. Tabii şöyle bir gerçek var. Kerpiç yapının çok da sağlam olmadığı yönündeki kanaat, Sayın Başbakanımıza ait değil topluma ait bir kanaattir. Sayın Başbakanımız da bu topluma ait kanaatin sözcüsü olmuştur” dedi.