BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.430,05
HABER /  SAĞLIK

Vajinal enfeksiyon hamileliği engeller mi?

Vajinal iltihaplar, bayanların en çok şikayet ettiği konulardan biridir. Akıntı, kızarıklık, şişlik, yanma, kaşıntı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Peki, hamile kalmak isteyen kadınlar nelere dikkat etmeli, gebeliğe engel olan sebepler ne? diye merak ediyorsanız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Betül Görgen cevapla.tv'ye anlattı.

Abone ol

Rahim ve yumurtalık enfeksiyonu gebeliğe engel mi? Çoğu zaman karşılaştığımız hafif sağlık problemlerini önemsemeyiz ve somut bir zararını görmedikçe günlük hayatımıza devam ederiz. Halbuki bu hafife aldığımız küçük problemler, ileride ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Betül Görgen cevapla.tv'ye anlattı.

Üreme sisteminin sağlığını korumak gebe kalmak için oldukça önemli bir etkendir. Üreme sağlığını korumanın ilk basamaklarından biri, genital organda oluşabilecek iltihaplanma için erken tanı ve tedavidir. Üreme sisteminde sıkça karşılaşılan iltihap çeşitleri kişiye ciddi anlamda rahatsızlık verebilirken kalıcı hasarlara da yol açabilir. Üreme sisteminde oluşan iltihaplanma nedeni ile infertilite gibi sorunlar açığa çıkabilir.

Kadınlarda sıkça karşılaşılan iltihaplardan biri vajinal enfeksiyonlardır. Vajinal enfeksiyona maruz kalan kadınlarda açığa çıkan en yaygın şikayetler kötü kokulu akıntı, kaşıntı, cinsel birliktelik anında ağrı, idrar yaparken yanma hissi olarak sıralanabilir. Mantar, bakteri ve bazı parazitler vajinal enfeksiyona neden olan faktörlerdir.

Mantara yol açan iltihaplanma özellikle gebelik döneminde, doğum kontrol hapı ve antibiyotik kullananlarda sıkça görülür. Mantar nedeni ile oluşan vajinitlerde beyaz ve peynir kesiği gibi bir akıntı oluşur. Vajinal mantar spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek vajinanın ortamını bozar. Spermin canlı kalma sürecini olumsuz etkiler. Vajinal enfeksiyonların tedavisi oldukça kolaydır. Mantara etki edecek ilaçlar ile sorun kolaylıkla kontrol altına alınabilir.