BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Uzmanlardan altın alacaklara uyarı!

Yatırımlarını altın alarak değerli hale getirmek isteyen yatırımcılara uzmanlardan önemli uyarılar var...

Abone ol

Güvenli yatırım aracı altının ons fiyatının 1,600 doları geçerek tarihi rekorunu kırması, bu değerli metalin daha nereye kadar yükseleceğiyle ilgili soruları da gündeme taşıdı.

Uzmanlar kısa vade için yatırımcıları uyarırken, orta ve uzun vadede altının hala kazandırma potansiyeline işaret etti.

Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazlı Gökçe Mis şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yükselişin tek nedeni yok. Yakın zamanda euro bölgesinde borç problemi vardı ve bu şimdi diğer ülkelere de sıçradı. Euro bölgesinde bu tedirginlik yaşanırken, ABD'de borç tavanının yükseltilmesiyle ilgili kritik süreç gündeme geldi. Herkes bu nedenle çok tedirgin. Çünkü ABD'de borç tavanı yükseltilmediği takdirde bu domino etkisi yaratarak küresel piyasaların tümünü etkileyecek.

GÖZLER PERŞEMBE GÜNÜNDE

Muhtemelen bütçe tavanı yükseltilecek ancak risk almak istemeyen yatırımcılar kaçmak için ilk durak olarak altını tercih ediyor. Perşembe günü AB liderleri toplanacak, 2 Ağustos'ta da ABD'de borç tavanını artırmak için süre doluyor. Bu iki tarih kritik olarak karşımıza çıkıyor. Altın uzun süredir bir yükseliş yaşıyor ve son 18 günde ons başına 120 doların üzerinde artış kaydetti.

HEDEF 2,000 DOLAR

İçeride Dolar/TL yükseldiği için lira pozisyonu olan yatırımcıların hemen dolara dönmediğine ve altına olan talebin o nedenle sınırlı kaldığında dikkat çeken Mis şöyle devam etti:

"Ancak, tüm tedirginliklerin dışında yatırımcılarda altın için bir iştah da oluştu. Kısa vadede düzeltme gelebilir ancak orta vadede onsu 2,000 dolara hareketlenebilir. Burada önemli olan vade, yılsonuna ya da 2012'in ilk aylarına kadar bu seviyeleri görme ihtimalimiz bulunuyor.

Geri çekilme durumunda ise 1,570 ile 1,550 dolar destek olarak görünüyor. Ancak, geri çekilme durumunda bazı yatırımcıları harekete geçireceği için 1,550 doların altını çok muhtemel görmüyoruz."

ÇAVUŞÇULU: GRAM FİYATI HEDEFİ 100 LİRA

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da benzer tahminde bulundu. Çavuşculu, yükselişin süreceğini ve yıl sonu itibariyle altının onsunun 2000 dolar, gramının ise 100 liraya çıkacağını öngördüklerini söyledi.

Çavuşculu, açıklamada, Tunus'ta başlayan ve Kuzey Afrika ile birçok Ortadoğu ülkesine yayılan halk hareketlerinin siyasi anlamda tüm dünyayı etkilediğini anımsatarak, bu etkilenmenin ekonomik boyutunun da olduğunu vurguladı.

Arap Baharı'nın siyasi, euro bölgesinin ise ekonomik belirsizliğinin para birimlerine güveni daha da azalttığını ifade eden Çavuşculu, şunları kaydetti:

"Altın ilk çağlardan itibaren en güvenilir yatırım aracı olma özelliğini korumakla birlikte, siyasi ve ekonomik kriz dönemlerinde yatırımcısına daha çok kazandırıyor. Bugünkü tabloya bakarak altındaki yükselişin devam edeceğini söyleyebiliriz. Altının onsu (1 ons: 31.1 gram) 1,593 dolar seviyesini geçti. Yıl sonu ya da 2012'nin ilk çeyreği itibariyle altının onsunun 2000 dolar, gramının ise 100 liraya çıkacağını öngörüyoruz."