BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Parlamento'nun telekulak soruşturması başladı

Ruport Murdoch'un medya imparatorluğunu sarsan telefon dinlemeleriyle ilgili İngiltere parlamentosunun komisyon soruşturması başladı. Eski Londra emniyet müdürü komisyon karşısına çıktı.

Abone ol

Rupert Murdoch'un medya imparatorluğunu sarsan telefon dinleme skandalıyla ilgili parlamento oturumu başladı.

Milletvekillerinin karşısına çıkan ilk isim Londra emniyet müdürü Paul Stephenson oldu.

Stephenson, yanlış bir şey yapmadığını, Londra emniyet müdürü olarak görev başına geldiğinde telefon dinlemelerle ilgili süregiden polis soruşturmasının yetersiz olduğunu düşünmesi için bir neden olmadığını söyledi.

Soruşturmanın bir parçası olmamasına rağmen neden istifa ettiği sorusuna cevaben Stephenson, telekulak skandalıyla ilişkili olduğuna dair "dikkat dağıtıcı" hikayeler nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığını söyledi.

Stephenson, görev başına geldiğinde telefon dinleme skandalının gündemdeki öncelikli konular arasında yer almadığını da ekledi.

Stephenson, medya devi Rupert Murdoch'un, polis tarafından telekulak skandalı için sorgulanan eski yöneticilerinden Neil Wallis'i danışmanı olarak işe aldığı için eleştirilere hedef olmuştu.

Stephenson'ın yine Wallis'in danışmanlığını yaptığı lüks bir kaplıcada ücretsiz tedavi gördüğü de ortaya çıkmıştı.

İstifa mektubunda, Wallis'i işe almasının başbakan David Cameron'un Andrew Coulson'u danışmanlık görevine getirmesinden farklı olduğunu vurgulayan Stephenson, komisyon önünde yaptığı açıklamada Cameron'a kişisel bir saldırıda bulunmadığını da söyledi.

Komisyonun sorularını cevaplayacak ikinci isim ise Londra polisinin kamuyla ilişkilerden sorumlu yetkilisi Dick Federico olacak.

Sırada Murdoch'lar ve Brooks var

Dünyanın en önemli medya patronlarından Rupert Murdoch, Avrupa'daki iştiraklerden sorumlu oğlu James ve İngiltere'deki gazetelerin üst düzey yöneticisi Rebekah Brooksm da İngiliz milletvekillerinin telefon dinleme ve polise rüşvet skandalıyla ilgili sorularını yanıtlayacak.

Murdoch gibi dünyanın en nüfuzlu medya patronlarından birinin, parlamento komisyonuna ifade vermek zorunda kalması ve bu sorgulamanın televizyon ekranlarından yayınlanacak olması dahi olağanüstü bir olay olarak görülüyor.

Fakat bu skandal şimdiden Murdoch grubunun İngiltere'deki iştiraklerini aşmış durumda.

Türkiye saatiyle 16.30'da başlayacak komisyon oturumunda, şirketin en başındaki Rupert Murdoch'a, oğlu James Murdoch'a ve İngiltere'deki istifa eden üst düzey yöneticisi Rebekah Brooks'a telefon dinleme ve polise rüşvet skandalıyla ilgili neler bildikleri sorulacak.

Özellikle öne çıkan iki sorudan biri, daha önceki bir telefon dinleme davasında, şirketin mahkeme dışında bir uzlaşmaya giderek mağdur kişiye yüzbinlerce dolar tazminat ödemeyi kabul etmesi. Murdoch'ın oğlu James Murdoch'a onayladığı bu ödemeyle ilgili neler bildiğinin sorulması bekleniyor.

Diğer bir zor sorunun muhatabı ise şirketin İngiltere'deki üst düzey yöneticisi Rebekah Brooks olacak. Brooks'un 2003 yılındaki telefon dinleme skandalı konusunda verdiği ifadeler üzerinden sorgulanması bekleniyor.

Kilit tanık ölü bulundu

İngiltere'de giderek büyüyen telekulak skandalının kilit tanıklarından, kapatılan News of the World gazetesinin eski muhabiri Sean Hoare ölü bulundu.

Hoare, önce New York Times'a ardından da BBC'ye yasadışı telefon dinleme uygulamalarının gazetede çok yaygın olduğunu ve eski genel yayın yönetmeni Andy Coulson'ın çalışanları şöhretli isimlerin telefonlarını dinlemeye teşvik ettiğini söylemişti.

Polis davanın kilit bir tanığı olarak görülen bu kişinin ölüm nedeninin hala belli olmadığını ancak durumun şüpheli olmadığını söylüyor.

Ünlülerin, politikacıların ve diğer gazetecilerin telefonlarının dinlenmesi ve cinayete kurban giden bir kişinin telefon mesajlarının gizlice dinlenip silinmesi iddiaları İngiltere kamuoyunda News Corporation’a karşı tepki uyandırmış ve soruşturma başlatılmıştı.

News Corporation’ın başındaki Rupert Murdoch Amerika’da Fox Tv ve Wall Street Journal, İngiltere’de ise Sun, Times ve Sky gibi yayın kuruluşlarının sahibi ya da en büyük hissedarı.