BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,54
HABER /  SAĞLIK

Uzmanından safra kesesi taşı hakkında uyarılar

Safra kesesi taşının hafife alınmaması gerektiğini söyleyen, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halil Dinçer, büyük tehlikeler doğurabilecek bu rahatsızlık hakkında uyarılarda bulundu.

Abone ol

Op. Dr. Halil Dinçer, günümüzde gelişen teknoloji ile hastaların bu sıkıntıdan çok kolay bir şekilde kurtulabileceğini belirterek, müdahale edilmeyen safra kesesi taşlarının kansere neden olabileceği konusunda da uyarılarda bulundu.

“Safra kesesi hastalıklarında en sık görülen rahatsızlık safra kesesi taşlarıdır." diyen Dinçer, "Safra kesesi taşı genellikle başka bir şikayet üzerine uygulanan MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinde saptanırken bazen de karın ağrısı, bulantı, kusma, şişkinlik, sırt ağrısı gibi şikayetler üzerine yapılan tetkiklerde ortaya çıkar. Bazen de safra kesesindeki taşın, safra kanalının ağzına oturması ya da kanalın içine düşerek kanalı tıkaması sonucu ortaya çıkar ki bu hastaya çok fazla ağrı verir. Bu nedenle zaman zaman safra kesesi de kontrol ettirilmelidir” şeklinde konuştu.

Yağlı yiyecekler...
Safra kesesinin karaciğerin altında armut biçimindeki organ olduğunu ve görevinin karaciğerde üretilen safrayı depolamak ve yağlı yiyeceklerin alınmasından sonra, bu safrayı bağırsaklara vererek yağlı yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olmak olduğunu belirten Op. Dr. Halil Dinçer bu organda en sık görülen hastalığın taş olduğunu söyledi. 


Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür
"Safra taşı kadınlarda erkeklere oranla daha fazla gözlenir." diyen Dinçer, "Aşırı kilo, kolesterol yüksekliği, dengesiz hızlı kilo vermede riski arttıran etmenlerdir. Bazı karaciğer, kan hastalıkları, chron hastalığı, gebelik riskin yüksek olduğu durumlardır. Safra kesesindeki taşa bağlı en sık oluşan belirti karnın sağ tarafında, kaburgaların alt kısmında oluşan ağrıdır. Bu ağrı kramp tarzında genelde yemeklerden sonra, özelliklede yağlı yiyeceklerin alınmasından sonra başlar. 1-2 saat kadar sürer, sırta kürek kemiğine doğru yayılabilir. Ağrının şiddetinin artması ve sürekli bir hal alması durumunda safra kesesinde iltihabi bir oluşumun varlığından şüphelenilir. Bu durum en sıklıkla taşın, kesenin çıkımındaki kanalı tıkamasından kaynaklanır. Bu durumda ağrının şiddetinin artmasına ve ateşe neden olabilir. İhmal edilen safra kesesi rahatsızlıkları karaciğeri de hasar verir” diyerek safra kesesi rahatsızlığının ihmal edilmemesini tavsiye etti.