BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.431,96
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzay tuvaleti başa dert

Uzay tuvaleti öyle büyük bir dert yarattı ki istasyon boşaltılabilir.

Abone ol Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) tuvaletinin bozulması astronotların tahliyesini gerektirebilir.

Rus uzman Vladimir Soloviev, UUİ'nin tuvaletinin bozulması nedeniyle zor anlar yaşayan astronotların Yer'e erken dönmelerinin gerekebileceğini belirtti.
Soloviev, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Kanalizasyon sisteminde sorunumuz var. Ciddi bir olay. Bu gibi durumlarda mürettebatın acilen tahliyesine başlanabilir" dedi.

Sistemin bir bölümünün onarılması nedeniyle şu anda tahliyenin "ciddi olarak öngörülmediğini" de ifade eden Soloviev, perşembe ve cuma günleri de onarımlara devam edilmesinin planlandığını söyledi.

NASA, şu anda 3 astronotun bulunduğu istasyondaki Rus yapımı tuvalette meydana gelen arıza sonucu sıvı atık toplama kısmının devre dışı kaldığını, yalnızca katı atık toplama kısmının çalıştığını duyurmuştu.

UUİ'nin 2 Rus ve bir Amerikalı mürettebatı, bu sorun karşısında bir süre geçici olarak dönüş aracı Soyuz'un tuvaletinden yararlanmıştı.

7 yıllık tuvaletin daha önce de bozulduğu, ancak bu sorunun hiç bu kadar uzamadığı açıklanmıştı.

Başarıyla fırlatıldıktan sonra dün geç saatlerde UUİ ile kenetlenen uzay mekiği Discovery, Japon laboratuvarının yanı sıra istasyona, 2 hafta önce bozulan tuvaletin onarımı için gerekli pompayı da taşımıştı. Yeni pompanın takılmasıyla sorunun aşılması umuluyor.